Nederlandse Tafeltennisbond


EK-jeugd 2011: voorbeschouwing jongens junioren 11-7-2011

De jongens junioren hebben een team met vijf sterke mannen waaronder drie 16-jarigen (eerstejaars spelers). Zij vormden de afgelopen jaren de succesvolle basis van het cadettenteam dat voor het derde achtereenvolgende jaar in de eerste categorie van het landentoernooi speelt. Die stap kunnen zij bij de junioren nog zetten samen met de ervaren krachten Pepijn Leppers en Ewout Oostwouder. Oranje is in de tweede categorie als derde geplaatst achter Oostenrijk en Israël.

Koen Hageraats gaat na de WK senioren nu spelen op de EK-jeugd bij de jongens junioren. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

Bondscoach Titus Damsma kan in de landenwedstrijden drie van de vijf spelers opstellen waarbij drie punten voldoende zijn voor een overwinning. De spelers op positie één of twee kunnen dus twee keer in actie komen. De nummer drie speelt maximaal één partij. Koen Hageraats heeft de hoogste individuele notering op de Europese jeugdranglijst, hij staat 43e. De kersverse inwoner van Papendal maakte eerder dit jaar in Rotterdam al zijn WK-debuut bij de senioren.

Oranje speelt in groep G (2e categorie) tegen achtereenvolgens Bulgarije, Turkije, Cyprus en Noorwegen. De poulewinnaar verdient een play-off wedstrijd tegen een nummer vier uit de groepen van de 1e categorie. De winnaar daarvan plaatst zich voor de laatste zestien, waarbij uiteindelijk de vijftiende plaats voldoende is voor een plek in de 1e categorie. Eindigt Oranje niet als eerste in de poule of wordt de play-off wedstrijd verloren dan is er nog één herkansingsmogelijkheid.

Grote favoriet voor het goud bij de jongens junioren is titelverdediger Frankrijk. Hun sterspelers Quentin Robinot, Simon Gauzy en Romain Lorentz lijken ook de dienst uit te gaan maken in het enkelspel. Outsiders zijn de Belg Cedric Nuytinck en de Zweed Hampus Söderlund. Laatstgenoemde komt in het gemengd dubbelspel uit met de Nederlandse Europees jeugdkampioene Britt Eerland.

In het jongens dubbelspel vormen Rajko Gommers en Koen Hageraats een duo. Ewout Oostwouder speelt aan de zijde van Pepijn Leppers. Laurens Tromer komt uit met de Kroaat Marin Runjic.

Het eerste duel van de jongens junioren is vrijdagochtend vroeg (7 uur Nederlandse tijd) onder voorbehoud live te zien via internet-tv van de Europese Tafeltennisunie (ETTU).

Tweet

Programma landenwedstrijd jongens junioren

Groep G
vrij 15 jul (07:00 uur): Nederland - Bulgarije (TV) vrij 15 jul (13:00 uur): Nederland - Turkije
zat 16 jul (13:00 uur): Nederland - Cyprus
zat 16 jul (17:00 uur): Nederland - Noorwegen

*Nederlandse tijden

NTTB/HH