Openbaar Ministerie

Cyrille Fijnaut nieuwe voorzitter Toegangscommissie CEAS

11 juli 2011 - Openbaar Ministerie

Per 1 juli 2011 heeft het College van procureurs-generaal prof.dr. C.J.C.F. Fijnaut benoemd tot voorzitter van de Toegangscommissie van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS). Hij is in deze functie de opvolger van prof.mr. Y. Buruma die aanstaande september zal toetreden tot de Hoge Raad.

Cyrille Fijnaut is hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. De twee andere leden van de vaste Toegangscommissie zijn en blijven prof. mr. M. Wladimiroff (advocaat) en mr. F. Posthumus (advocaat-generaal).

De CEAS heeft tot doel om na te gaan of zich in de opsporing van strafbare feiten en/of in de behandeling van daaruit voortgekomen strafzaken ernstige manco's hebben voorgedaan die een evenwichtige beoordeling van de feiten door de rechter in de weg hebben gestaan. Op verzoek van de Tweede Kamer is er een vaste Toegangscommissie onder voorzitterschap van een onafhankelijke wetenschapper.

De Toegangscommissie adviseert het College van procureurs-generaal of er aanleiding is om nader onderzoek in te stellen. Verzoeken daartoe kunnen worden ingediend door wetenschappers die de zaak geanalyseerd hebben en daaraan een (wetenschappelijke) publicatie hebben gewijd, en door "klokkenluiders" vanuit de politie, het OM of het NFI.

Als er aanleiding is tot nader onderzoek wordt een driemanschap geformeerd dat de zaak analyseert. Het driemanschap rapporteert aan het College van procureurs-generaal, de formele opdrachtgever. De resultaten van de ingestelde onderzoeken zijn openbaar. Eerder heeft de CEAS de zaken van Lucia de Berk en van Ina Post onderzocht.

Bestanden


* Voortgangsbericht Toegangscommissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken_2010_pdf.pdf (64.93 Kb) | pdf-icoon pdf-bestand