Gemeente Maassluis

Extra aandacht voor ondersteunen en stimuleren vrijwilligerswerk

logo MIM vrijwilligers kopie.jpg

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Maassluise samenleving. Daarom blijft de gemeente veel aandacht besteden aan het ondersteunen van het vrijwilligerswerk. Hoe dit de komende jaren wordt gedaan, is beschreven in het beleidsplan Vrijwilligerswerk die het college van B&W onlangs heeft vastgesteld. Zo wil de gemeente meer mensen stimuleren om actief te worden in het vrijwilligerswerk. Hierbij wordt gedacht aan mensen met een bijstandsuitkering, mensen die stoppen met betaald werk en jongeren.

Wethouder Pieter Kromdijk: "Mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving, verdienen veel waardering. Door de vergrijzing en door de bezuinigingen van de rijksoverheid zal de rol van vrijwilligers de komende jaren alleen maar belangrijker worden. We kunnen niet zonder vrijwilligers. Daarom moeten we hen extra ondersteunen. Overigens is vrijwilligerswerk niet alleen nuttig en dankbaar, maar ook leuk om te doen. Het mes snijdt aan twee kanten: je kunt anderen helpen en zelf actief blijven meedoen aan de maatschappij."

Het is de bedoeling dat mensen met een bijstandsuitkering worden gemotiveerd om vrijwilligerswerk te doen in buurten en wijken in Maassluis. "Op die manier leveren ze een soort tegenprestatie voor hun uitkering én doen ze werkervaring op," aldus Kromdijk. Ook voor de doelgroep Jongeren komt meer aandacht. De maatschappelijke stage is tegenwoordig een verplicht onderdeel op de middelbare school. Gebleken is dat jongeren door deze introductie gestimuleerd worden om vrijwilligerswerk te blijven doen. De gemeente helpt organisaties die werken met vrijwilligers, hoe ze jongeren kunnen inzetten en begeleiden.

In overleg met zorg- en welzijnsinstellingen zoals SeniorenWelzijn, Argos en de Stichting Mantelzorg gaat de gemeente bekijken hoe vrijwilligers in de zorg extra kunnen worden bijgestaan. Hierbij wordt onder meer gedacht aan speciale workshops. Ook is het de bedoeling om meer allochtonen te betrekken bij vrijwilligerswerk in de zorg.

Voor het Vrijwilligerssteunpunt blijft een belangrijke rol weggelegd bij alle nieuwe initiatieven en activiteiten. Het Steunpunt verzorgt onder meer de werving van vrijwilligers, de bemiddeling van vacatures en diverse workshops en trainingen. Het Steunpunt organiseert ook de jaarlijkse uitreiking van de prijs voor de Vrijwilliger van het Jaar. Deze uitreiking vond onlangs voor de 11^e keer plaats.

Het beleidsplan Vrijwilligerswerk is te vinden op www.maassluis.nl/meedoen en de website van het Vrijwilligerssteunpunt www.zoekvrijwilligerswerk.nu.