Gemeente Heeze-Leende


Positieve uitkomst bijeenkomst De Kanteling

Dinsdag 29 juni vond er in Dorpshuis Valentijn een bijeenkomst plaats in het kader van de Kanteling in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Op initiatief van de gemeente waren belangenorganisaties uitgenodigd om met elkaar te praten over de resultaten van vier jaar Wet maatschappelijke ondersteuning en de gevolgen van de Kanteling voor de burgers van Heeze-Leende.

De Kanteling
Na een korte terugblik op vier jaar Wmo door Charlotte Kooijmans, beleidsmedewerker bij de gemeente Heeze-Leende, vertelde Hein de Graaf van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op een welsprekende manier over het begrip Kantelen. Hij benadrukte het belang van het eerste contact tussen mensen, het belang van een luisterend oor waarbij mensen hun hart kunnen luchten. Uitgaande van je eigen behoefte als er problemen zouden zijn in het leven van alle dag. Ook werd duidelijk dat er veel meer gekeken moet worden naar de eigen kracht van mensen en hun mogelijkheden in plaats van naar de problemen en onmogelijkheden. De eigen kracht van mensen staat in de Kanteling voorop. Het verkrijgen van een voorziening vanuit de Wmo is hierbij slechts een instrument om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en deel te kunnen nemen aan de maatschappij. In de Kanteling gaat het vooral om het welbevinden van mensen en wat mensen voor elkaar kunnen betekenen.

Doel van de bijeenkomst
Doel van de bijeenkomst was om met elkaar in gesprek te gaan over de gevolgen van de Kanteling voor de burgers en belangenorganisaties van Heeze-Leende. Daarnaast wilden we met elkaar tot nieuwe inzichten en ideeën komen om ook in de toekomst zorg te kunnen dragen voor datgene waar de Wmo voor staat: Iedereen moet mee kunnen doen. Vanuit vier discussiegroepen werden tal van ideeën aangereikt waaruit het besef bleek dat we het `met elkaar, voor elkaar' moeten doen.

Vruchtbare avond
Ondanks de hitte was het een zeer vruchtbare avond. De vele ideeën zullen door de medewerkers van de gemeente worden geïnventariseerd en meegenomen in het nieuwe Wmo beleidsplan. Tevens zullen in verschillende werkgroepen de beste ideeën verder worden uitgewerkt. Hiermee zijn we met elkaar op de goede weg om van de Kanteling een succes te maken.