Waterschap Groot Salland

Gebied Hoenlo langs Zandwetering in gebruik genomen.

Laatste wijziging: 11 juli 2011

Op maandagmiddag 11 juli 2011 vond de feestelijke afronding van het project herinrichting gebied Hoenlo plaats bij de stuw in de Zandwetering aan de Diepenveenseweg bij Boskamp.

Bewoner Anton Peter van Overkempe reed door een papieren bord als eerste over de stuw het nieuw ingerichte gebied in. Daarna openden wethouder Cor van den Berg van de gemeente Olst-Wijhe, John Bors van zorginstelling Overkempe en dagelijks bestuurslid Hans de Jong van het waterschap de nieuwe vistrap.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de herinrichting van het gebied Hoenlo (2 ha). Er is invulling gegeven aan ruimte voor water, natuurontwikkeling en recreatie. Hiermee wordt ook voldaan aan landelijke en Europese regelgeving. Dit project is mogelijk gemaakt door een goede samenwerking tussen gemeente Olst-Wijhe, provincie Overijssel, zorginstelling Overkempe en Waterschap Groot Salland.

recreatie: onverhard wandelpad aangelegd, bestaand ' kerkpad' verhard en verhard pad aangelegd naar zorginstelling

waterbeheersing: twee percelen ingericht als waterberging. Noodzakelijk omdat er door klimaatverandering steeds vaker sprake is van veel regen in een korte tijd en lange perioden met droogte. Dit betekent dat in het werkgebied van Groot Salland meer ruimte voor water nodig is. Daarbij komt dat het huidige watersysteem aangepast moet worden: smalle diepe watergangen die het water te snel afvoeren veranderen in brede ondiepe watergangen die het water beter vast kunnen houden. Hier werkt het waterschap al een aantal jaren aan en zal hier nog decennia aan blijven werken.

natuur: deel Zandwetering is hier voorzien van natuurvriendelijke oevers en een vistrap. De vis kan nu door de vistrap de stuw passeren en stroomopwaarts op zoek gaan naar een goed leef- en voortplantingsgebied. Naast vissoorten zoals baars, voorns en brasems maken ook zeldzamere soorten als paling en winde gebruik van deze vistrap. Het stromende water in de vistrap is ook het leefgebied van de larve van de prachtige blauwe weidebeekjuffer.

In de bergingen zal een gevarieerde begroeiing ontstaan met lisdodde, gele lis en riet. Ook bijzonder planten als gevlekte orchis en zwanebloem kunnen hier voorkomen. De waterbergingen is een geschikte nestelplaats voor rietgorzen, meerkoeten en eenden. Door de gevarieerde begroeiing en stroming kunnen hier veel libelles gevonden worden zoals de oeverlibel, vuurlibel en bandheidelibellle.

In dit gebied leeft ook de zeldzame kamsalamander. Er is een aantal poelen aangelegd om het leefgebied van deze mooie salamander te verbeteren en uit te breiden.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl