Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 11-07-2011 Extra huurverhoging voor inkomens boven 43.000 euro

Huishoudens met een inkomen vanaf 43.000 euro moeten vanaf juli 2012 rekening houden met een extra huurverhoging van maximaal 5 procent. Dat maakte de ministerraad vrijdag bekend. De Woonbond vindt de maatregel onevenwichtig en oneerlijk.

Volgens de Woonbond worden huurders hiermee gestigmatiseerd als `scheefwoner' en met torenhoge huren geconfronteerd om ze hun woning uit te jagen. Dit terwijl ze nauwelijks mogelijkheden hebben om te verhuizen. De maatregel pakt vooral slecht uit voor gezinnen.

Afbeelding: 5 procent De 5 procent extra huurverhoging komt bovenop de jaarlijkse inflatiecorrectie. Verhuurders kunnen de inkomens-gegevens van hun huurders bij de Belastingdienst opvragen. In een verklaring vermeldt de Belastingdienst of het gezamenlijk belastbaar huishoudinkomen hoger of lager is dan 43.000 euro. Uitgangspunt is het inkomen in het tweede jaar voorafgaand aan de huurverhoging. Voor de huurverhoging per 1 juli 2012 geldt dus het inkomen over 2010.

Huurders in gebieden met woningnood de klos

De wettelijke maximumhuur volgens het woningwaarderingsstelsel blijft van toepassing; door extra de huurverhoging mag de huur niet hoger worden dan deze wettelijke maximumhuur. Maar het kabinet heeft ook besloten dat de wettelijke maximumhuur omhoog mag, in tien gebieden waar de woningnood hoog is. Woningen in deze gebieden kunnen tot 25 extra woningwaarderingspunten krijgen, wat gelijk staat aan een maximumhuur die120 euro per maand hoger ligt. Door de combinatie van deze maatregelen zijn vooral hurende huishoudens in gebieden met woningnood de klos. Hun huur zal fors omhoog gaan.

Geen doorstroommogelijkheden op de woningmarkt

Met de maatregel wil het kabinet de doorstroming naar duurdere huur- of koopwoningen stimuleren. Maar daar zit volgens de Woonbond juist het probleem. Een groot deel van deze groep heeft weinig doorstroommogelijkheden op de woningmarkt. Dure huurwoningen kunnen zij niet betalen, koopwoningen zijn door de aangescherpte hypotheeknormen niet financierbaar. De Woonbond vindt het daarom onrechtvaardig om deze groep uit de huursector te gaan uitroken. Het is bovendien onterecht dat al deze hurende huishoudens door de minister weggezet worden als `scheefwoners' die zo snel mogelijk hun woning moeten verlaten.

Relatie met kwaliteit zoek

De Woonbond vindt de inflatie-plus-5% maatregel ook principieel onjuist. De huurprijs wordt afhankelijk van het inkomen, terwijl deze gebaseerd zou moeten zijn op de kwaliteit van de woning. De Woonbond plaatst daarom ook vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van deze maatregel.

Administratieve rompslomp

De uitvoering van de nieuwe maatregel zal veel administratieve rompslomp geven, verwacht de Woonbond. Verhuurders zullen zich in een korte tijd massaal melden bij de Belastingdienst voor inkomensverklaringen. De Belastingdienst krijgt het dan erg druk. Het kan namelijk betekenen dat de dienst ruimschoots vóór 1 april volgend jaar zo'n 3 miljoen inkomensverklaringen aan verhuurders moet verstrekken. Eerder leidden dit soort grote operaties tot chaos bij de Belastingdienst. Wie de - vermoedelijk zeer hoge kosten hiervan betaalt is vooralsnog onduidelijk. Ook voor verhuurders die van deze mogelijkheid tot extra huurverhoging gebruik willen gaan maken (het is niet verplicht), betekent het een heleboel extra werk.

Wetsvoorstel nog niet openbaar

Het wetsvoorstel waarmee de extra huurverhoging mogelijk wordt gemaakt wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Daarna verstuurt de minister het voor behandeling naar de Tweede Kamer. Dan pas wordt het wetsvoorstel openbaar.