Politiebond ACP

V&J introduceert gedragscode `Lifestyle neutraliteit politie'

Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie (V&J) zal op zeer korte termijn een gedragscode `Lifestyle neutraliteit politie' in de korpsen laten introduceren. Een initiatief van de werkgever als leidraad voor de gewenste uitstraling van de gehele Nederlandse politie. De ACP heeft met instemming kennisgenomen van deze gedragscode.

Al in 2008 gaf voormalig minister Ter Horst aan dat zij een wettelijk verbod wilde op tatoeages, piercings en andere lichaamsversierselen. De ACP heeft dat voorstel in 2009 voorgelegd aan haar leden (zie gerelateerd nieuws). Het Bondsbestuur heeft toen op basis van alle reacties 'onder voorwaarden' ingezet op een gedragscode in plaats van wetgeving.

Raamwerk met regels

Rekening houdend met alle gevoelens en emoties van politiecollega's rondom dit onderwerp, heeft de ACP enkele criteria voor de gedragscode `Lifestyle neutraliteit politie' opgesteld. Deze voorwaarden zijn grotendeels overgenomen door de werkgever. Vooropgesteld dat het geen opsomming wordt van allerlei ge- en verboden. Zo zijn er regels opgesteld over zichtbare piercings, tatoeages of andere lichaamsversierselen. De zichtbaarheid hiervan is tijdens diensttijd niet gewenst. Daarnaast mag er in diensttijd, voor wat betreft het uiterlijk, geen uiting worden gegeven aan levensstijl of -overtuiging. Tot slot is het dragen van sieraden die onnodig veiligheids- en letselrisico kunnen opleveren niet gewenst.

Eigen verantwoordelijkheid

De ACP vindt een gedragscode voor wat betreft het uiterlijk van politiemensen meer dan voldoende. Er is vanuit de werkgever ook gesproken over een regeling die bij wet wordt vastgelegd. De ACP heeft aan de minister laten weten dat zij wetgeving bij dit onderwerp niet nodig acht. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: "Wij vinden het belangrijk dat er ruimte blijft voor de eigen verantwoordelijkheid van politiecollega's en gaan er vanuit dat zij deze verantwoordelijkheid ook zullen nemen."

Gedragscode

Voor meer details kun je onderaan deze pagina een vastgesteld document uit het landelijk overleg (CGOP) over dit onderwerp als pdf-bestand downloaden.

Zie het origineel