D66

maandag 11 juli 2011

EC trekt stekker uit Hongaarse anti-abortus campagne

Dankzij vragen van Europarlementslid Sophie in 't Veld moet de Hongaarse regering zijn anti-abortus voorlichtingscampagne per direct stoppen.

In 't Veld vroeg de Europese Commissie om opheldering toen zij signalen ontving dat de Hongaarse regering een anti-abortus voorlichtingscampagne financierde met Europees geld. Dit bleek het geval te zijn.

Onjuist gebruik van Europese middelen

Eurocommissaris Viviane Reding antwoordt vandaag dat Hongarije inderdaad de Europese gelden gebruikte om de anti-abortuscampagne te financieren, maar stelt dat zij hiervan niet op de hoogte was bij de toekenning van de subsidies. Volgens Reding heeft In 't Veld terecht opgemerkt dat er sprake is van onjuist gebruik van Europese middelen doordat de voorlichtingscampagne niet strookt met de doelstellingen van het Europese PROGRESS Fund. ´Het is onvoorstelbaar dat geld van Europese burgers gaat naar dit soort repressieve campagnes. EU-fondsen zijn juist bedoeld om de Europese sociale agenda, zoals gelijke rechten voor man en vrouw, te bevorderen.' De Europese Commissie eist nu dat Hongarije de campagne met onmiddellijke ingang stopzet.

`Laat me leven'

De voorlichtingscampagne laat een foto van een ongeboren baby zien met als onderschrift: `Ik begrijp dat je nog niet klaar voor me bent, maar laat me alsjeblieft leven'. Volgens de Hongaarse overheid heeft het land te kampen met een demografische crisis en dient elk menselijk leven te worden beschermd. Deze campagne maakte deel uit van een bredere sociale overheidscampagne.