Gemeente Noordwijkerhout


Expositie gemeentehuis 11 juli - 2 sept

12 juli 2011

Van 11 juli t/m 2 september 2011 is in het gemeentehuis van Noordwijkerhout een expositie te bewonderen van de beeldend kunstenaars Janine Lamers, Bas Haasnoot, Frans en Truus van der Veld, Hein van der Voort, Dea Veldhuyzen van Zanten en Wout Ruigrok. Deze zeven kunstenaars zijn allen lid van Kunstkring'88, een vereniging van professionele kunstenaars in de Duin- en Bollenstreek met een eigen kunstuitleen onder de bibliotheek in Rijnsburg.

Janine Lamers (Noordwijk) kreeg haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze maakt schilderijen, tekeningen, portretten en etsen, ook in opdracht van particulieren en bedrijven. Haar werk is meestal figuratief, aangevuld met geabstraheerde vormen. Deze laatsten versterken het totaalbeeld in gevoelsbetekenis.
Elke ets of schilderij heeft zijn eigen betekenis, zijn eigen verhaal. Daarbij trekken de herkenbare vormen als eerste de aandacht, maar wanneer er intensiever gekeken wordt blijkt al gauw dat er toch nog iets meer aan de hand moet zijn. De figuratieve elementen zijn dan ook meer bedoeld als metafoor of zijn symbolen. Ze geven zicht op een andere wereld dan die van de afbeelding zelf. Omdat dit mysterie niet gelijk oplosbaar is, wordt de toeschouwer geprikkeld er zijn of haar eigen invulling aan te geven.

Bas Haasnoot (Katwijk) heeft het kunstenaarschap in de praktijk opgedaan. Op zijn 24ste heeft hij grafiekdrukken gemaakt voor Tjeerd Bottema. Hij heeft bij drukkerij Wouda als voorman gewerkt en vervolgens bij de Estec op de afdeling lithografie. Zijn atelier, welke hij met dochter Greet deelt, is te vinden in het centrum van Katwijk vlak achter het postkantoor.
Naast etsen en monoprints maakt Bas Haasnoot materieschilderijen. Hij gebruikt natuurlijke materialen, onder meer katoen, vlas, moerasgrassen en brandnetels, maar ook zeewier, zeesla en allerlei op het strand geworpen zaken uit zee. De plantenvezels worden door middel van komen en 'rotten' gebruiksklaar en houdbaar gemaakt. Zonodig verft hij de materialen met natuurlijke pigmenten. Soms drukt en tekent hij gedeeltelijk op de grillige handgeschepte vellen papier.

Frans van der Veld (Lisse) kreeg zijn opleiding aan de Vrije Academie en aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Sinds 1974 werken Frans en zijn vrouw Truus als een creatieve twee-eenheid. Er wordt gewerkt met materialen als brons, granito, alu, RVS, beton, ceramisch mozaïek en cortènstaal. Bij granito komt vooral de eenheid der tegendelen naar voren. Zij willen de relatie leggen tussen de hardheid van het materiaal en de aaibaarheid van de vorm. Elk werk is een soort doorbraak. Het ontwikkelen van nieuwe symbolen gebruiken zij als een middel om hun visie en beleving gestalte te geven. Het werk is archaïserend, gestileerd figuratief. De Griekse mythen zijn een bron van inspiratie.

Hein Vandervoort (Lisse) is ook opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1983-1988). Al geruime tijd worden zijn schilderijen beïnvloed door de reizen die hij maakt door de Verenigde Staten. Verschillende aspecten komen terug in het werk zoals locaties, voorwerpen, gebeurtenissen en ervaringen. Het werk kenmerkt zich door een zeer eigen manier van schilderen en kleurgebruik. De schilderijen zijn realistisch van aard en veelvuldig geïnspireerd op fotografische beelden die hij maakt tijdens zijn reizen.

Dea Veldhuyzen van Zanten (Hillegom) volgde vele cursussen, particulier en aan de Vrije Academie Dever in Sassenheim. "Voor mij is schilderen de wijze om op een hedendaagse manier, herkenbaar, uiting te geven aan mijn gevoelens, zij het dat voor het begrijpen en waarderen van mijn werk enige inspanning nodig is." Zij schildert abstract door middel van structuren die op het doek worden aangebracht. Het patroon wordt niet als een enkelvoudig beeld opgezet, maar als een collage. Organische vormen worden in heldere kleuren tegenover strakke geometrische vormen geplaatst. Een regelmatig terugkerend thema in haar werk is de menselijke emotie. Daarnaast is de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron voor structuren, vorm en kleur.

Na een driejarige opleiding aan de American Art School in Amsterdam was de bestemming van Wout Ruigrok (Lisse) grotendeels bepaald. Als jong beginnend kunstenaar heeft hij o.a. geëxposeerd in een Amsterdams theater en in clubs en café's; schilderwerken die rondzweefden in allerlei stijlgebieden. Vervolgens heeft hij met zijn gezin diverse periodes in de USA gewoond en geëxposeerd in talrijke galerieën langs de westkust.
In de periode tussen 1985 en 1995 ontstaat, geïnspireerd door medekunstenaars Kortekaas, Schoemaker en Van den Aardweg, langzaam de 'Divertissimo' stijl, ofwel het toelaten van invloeden uit elke denkbare stroming zonder dat dit per se moet gaan leiden tot een homogene werkstijl. Kortweg: als kunstenaar mogen kijken naar de breedst mogelijke horizon, altijd op zoek naar het nieuwe beeld: met een kettingzaag in stukken boom, met de beitel in stukken steen, zelfs met bouwschuim en beton, dus met alle materialen binnen handbereik wat zich maar wil lenen voor het vormen van, en dan vooral met olieverf op doek, liefst op een opgeruigd doek met veel olie, waardoor een prettig stukje schilderweerstand ontstaat. In 1998 won hij tweemaal 1st price in de Del Mar Fine Arts Competition en ontving hij een Eervolle National Niche Award en diverse andere eervolle vermeldingen.