Ingezonden persbericht


Persbericht

Aventure, ensemble voor middeleeuwse muziek introduceert de Aventure Zomerschool: Medieval web @ Egmond

Amsterdam, april 2011 - Van 11 t/m 15 juli vindt de eerste Zomerschool van Aventure plaats in de Slotkapel van Egmond a/d Hoef. De Zomerschool geeft amateur zangers en instrumentalisten de gelegenheid zelf de muziek uit de Basel Songbooks van Bonifacius Amerbach (1510) te spelen, onder begeleiding van docenten van Aventure.

De Basel Songbooks van Bonifacius Amerbach (1510)
Op de drempel van middeleeuwen naar nieuwe tijd leidde het netwerk van Bazelse humanist Bonifacius Amerbach tot een fantastische muziekverzameling: de Basel Songbooks. Het gaat om 3-, 4- en 5-stemmige muziek van bekende en ongekende componisten als Sixt Dietrich en Johannes Wannenmacher, Josquin des Prez en Ludwig Senfl. De Basel Songbooks zijn niet uitgegeven: het is dus een unieke kans om kennis te maken met deze muziek. In grotere en kleine ensembles van verschillend niveau bereiden de deelnemers zich intensief voor op een slotpresentatie op vrijdag 15 juli in de Slotkapel. Naast praktisch musiceren worden facultatieve workshops spelen uit oude notatie, lezingen over Bonifacius Amerbach, zijn muziek en Basel in de vroeg moderne tijd, een rondleiding over de slotruïne worden tijdens de zomerschool aangeboden.

Voorproefje: docenten in uitvoering
Aventure speelt op vrijdag 13 mei in de Slotkapel ondermeer het repertoire van de Zomerschool. Voor actieve deelnemers aan de Zomerschool is dit concert gratis. (Reserveren concert info@slotkapel-egmond.nl 072 - 506 59 73)

Docenten van Aventure:
Nancy Mayer, Christopher Kale- zang; Marco Magalhães-blokfluit, Ita Hijmans -ensembles en artistieke leiding.

Over Aventure
Aventure voert laatmiddeleeuwse muziek uit, met name uit het 15e-eeuws Europa ten noorden van de Alpen. Gebaseerd op onderzoek, laat het ensemble zich inspireren door de taal van de tijd. Aventure brengt muziek in verband met andere aspecten van de laatmiddeleeuwse cultuur en laat zo door het venster van de muziek mensen genieten van hoorbaar erfgoed. CD's: "Adieu, naturlic leven mijn". Songs from the Koning Manuscript (FL 72411, Challenge Records). "Ons is een kijnt geboren". Christmas Songs from the Koning Manuscript (FL 72412). "O, snode welt" (AC classics, 1995). Meer over het ensemble op www.aventure-ensemble.nl.

Voor wie is de Zomerschool?
Amateur (koor)zangers en instrumentalisten (als blokfluit, zink, trombone, dulciaan; strijkers; luit, harp en in zeer beperkte mate orgel) kunnen actief deelnemen aan de Zomerschool. Het is mogelijk om op verschillende niveaus mee te doen: in groter ensembleverband; in klein enkelvoudig bezet ensemble of als preprofessioneel musicus.

Toehoorders
Geinteresseerde luisteraars zijn van harte welkom na aanmelding vooraf.

Aanmelden & informatie Aventure Zomerschool
Aanmelden als actieve deelnemer kan tot 1 juni via de website: www.aventure-ensemble.nl


---

Noot voor de redactie, het onderstaande is

Ingezonden persbericht