NCRV

NCRV Dokument Machteloos

Ingezonden door NCRV op 5 juli, 2011 - 10:51



maandag 11 juli 2011 - 22:50 uur
Zender:
Nederland 2

Gezinscoaches Thea en Jolanda helpen verstandelijke beperkte ouders bij de opvoeding van hun kinderen. De ouders hebben van de rechter een laatste kans gekregen om te bewijzen dat ze voor hun kinderen kunnen zorgen. Als zij zich niet verbeteren volgt onverbiddelijk uithuisplaatsing van de kinderen. Een situatie die ouders én betrokken gezinscoaches machteloos maakt.

De documentaire Machteloos was een van de best gewaardeerde films van 2010. Het tweeluik, eerder uitgezonden in 2010, over de moeizame begeleiding van ouders met een verstandelijke beperking is door de bezuinigingsplannen van de regering opnieuw actueel geworden. In de plannen komen alleen verstandelijk beperkten met een IQ onder de 70 voor vergoeding in aanmerking. Uit de documentaire blijkt dat niet alleen een laag IQ, maar ook andere omstandigheden en beperkingen een rol spelen bij de onmacht in de gezinnen.

Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de ouders met een verstandelijke beperking niet in staat is om hun kinderen `goed genoeg' op te voeden. De hulpverlening is er op gericht om de ouders te leren hun eigen regie te voeren. Maar hulpverleners Thea en Jolanda ervaren dagelijks dat veel ouders niet in staat zijn om te leren. De coaches mogen de regie in het gezin echter niet overnemen. Uiteindelijk is het gezin de dupe, de kinderen worden uit huis geplaatst en een lang traject van tijdelijke pleeggezinnen en overvolle kindertehuizen volgt.

NCRV Dokument Machteloos is een productie van Paul de Bont Producties. Regie: Marlou van den Berge.

Programma:
NCRV Dokument
Foto:
NCRV Dokument Machteloos (1)
NCRV Dokument Machteloos (2)
Website:
http://dokument.ncrv.nl/