KNHS

Ereklasse blijft spannend
11 juli 2011
Stuurboord en Berino Mark de Groot

Zaterdag 9 juli werd in Echten het jaarlijkse concours van de Tentoonstellingsvereniging Het Middenveld gehouden. Het programma bevatte rubrieken voor de nationale categorie twee tuigpaarden en voor de regionale Noordelijke categorie vier rijders. In de nationale ereklasse is het spannender dan het een tijd geweest is. Zowel Unaniem van Lambertus Huckriede is in uitstekende vorm, maar ook Sunlight van Ulle Haarsma komt de laatste tijd weer nadrukkelijk opzetten.

Sunlight wist de laatste tijd een paar keer van Unaniem te winnen en beide vedetten bleken in Echten ook weer in topvorm. Samen werd er over gereden, maar dat wierp voor de beide juryleden nog niet meer licht op de zaak en liet het vaststellen van de plaatsingsvolgorde over aan de arbiter. Zijn keuze viel op Unaniem en Sunlight werd daardoor dus automatisch tweede. Toronto Landzicht met Mark de Groot bewees in Putten ook al in goede doen te zijn met een tweede plaats. Hij eindigde nu weer net achter Unaniem en de in Putten afwezige Sunlight.

Enkelspancompetitie
Ook werd in Echten een wedstrijd uit de cyclus van de enkelspancompetitie verreden. De aanvoerder en de al feitelijke winnaar van het klassement is Cizandro van gebroeders Van Manen, maar deze bleef nu afwezig. Zijn grootste opponent is Business van Gerrit Egberink, gereden door Lambertus Huckriede. Deze toonde nu ook weer zijn imposante front en beweegt daarbij ook nog eens bijzonder goed. Hij liet nu de volledige tien punten noteren. De grootste verrassing van deze wedstrijd was eigenlijk Apollo van Henk van der Sluis. Deze vos valt op door zijn luxe vooreind en gaat steeds beter presteren. Zijn optreden leverde deze ronde de tweede plaats en dus negen competitiepunten op, dit nadat de voorlopig eerste vijf paarden hadden over gelopen. Derk Jan Mekkes en de veel houding etalerende Bentley VDL werden als derde geplaatst.

Tweespannen
Ook de jonge tweespannen verreden een wedstrijd in het kader van hun competitie, dit in combinatie met de al iets ervarener limietklasse tweespannen. De overwinning ging naar het heel mooi passende span vossen dat bestaat uit Stuurboord en Berino (foto). Laatstgenoemde is eigendom van Jaap Kok, Stuurboord van rijder Mark de Groot. De paarden gaan alsof ze nooit anders gedaan hebben en zijn feitelijk een Span met een hoofdletter. Eén punt minder lieten Wander en Vasco van Ulle Haarsma noteren. Beide paarden hebben individueel heel wat in huis en tonen dat inmiddels ook aansprekend als duo. Ook de, eveneens vossen, Salvador en Barend van Jan Jordans vormen een mooie eenheid in beweging en passen ook goed qua model mooi bij elkaar. Zij behaalden de derde plaats.

Enkelspannen hoge limiet
Eerder op de dag had Stuurboord als solist ook al de hoge limiet winnend af weten te sluiten en dat als gebruikelijk in de voor hem vertrouwde handen van Mark de Groot. Deze maakte in houding even meer indruk dan zijn naaste opponenten. Celebration van Haarsma werd tweede, gevolgd door Besterly Amadeus met Leendert Veerman. De aanvoerder van het damesklasse klassement was dezelfde als de voorgaande wedstrijden van dit seizoen en dat is unaniem in handen van Anneke Huckriede, die hem keer op keer heel overtuigend weet voor te stellen. Besterly Amadeus en Renate Veerman werd tweede, gevolgd door Renske van der Sluis met Wonder. In de rubriek voor ereklasse tweespannen, waren het nu wel weer Balans en Optimaal van Freek Saris die, zich in een keurige houding en de passen mooi afmakend presenterend, de wedstrijd wonnen. Wizzkids Gonda en Ultima werden met Derk Jan Mekkes tweede, gevolgd door Haarsma met Tobias en Varanno.

In de tandemrubriek, die net als de meeste rubrieken niet zo heel groot was van omvang, gingen de heel best optredende Tobias en Celebration met de eigenaar aan de leiding. Besterly Amadeus en Besterly Zuwalda van Leendert Veerman volgden en bleven Utima en Wizzkids Gonda in handen van Derk Jan Mekkes voor.

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto: www.rijkvanvulpen.nl (CH Putten)