Socialistische Partij Rotterdam

Kindertekeningen brengen 4000 euro op voor Syrische vluchtelingetjes

10-07-2011 * Bijna 4000 euro brachten de tekeningen op die filmmaker Rosh Abdelfatah meebracht uit het grensgebied tussen Syrië en Turkije. Hij bezocht daar clandestien de vluchtelingenkampen - die van de wereld zijn afgesloten - en liet kinderen hun wereld tekenen. De resultaten werden op zaterdag 9 juli geveild in Citykerk Het Steiger.

D66-voorman en voormalig veilingmeester Alexander Pechtold en galeriehouder Hans Kleinjan deden hun best om het publiek zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Bezoekers boden stevig tegen elkaar op. Voor bedragen vijftig tot tweehonderd euro wisselden tekeningen van eigenaar. Al met al niet slecht betaald voor werken die letterlijk de kampen uit gesmokkeld moesten worden, zoals Rosh in een filmpje liet zien.

Intermezzo's waren er van Abulkasim en Abdullah al-Jaberi die liederen van de Libanese zanger Marcel Khalife speelden. De negenjarige Adil al Haji droeg voor uit werk van dichteres Jantine Dijkstra , die bekende kinderversjes had bewerkt tot wrange scenes uit een kinderleven: Papa gaat ie, leef je nog? Ieja, deeja./ Ja mijn kind, ik ben er nog! Ieja, deeja./ 'k Heb geen eten om te eten./ En geen drinken laten staan./ Ieja, deeja, POEF! Omar Akrae, tien jaar, verwoordde de gevoelens van Syrisch-Nederlandse kinderen bij het zien van de beelden op televisie.

"Al het geld zal teruggaan naar de kampen", verzekerde Rosh, "om kleding, voedsel medicijnen en schoolspullen aan te schaffen." De waarde van de veiling is echter niet alleen in geld uit te drukken. Rosh: "Ik wilde de kinderen de gelegenheid geven te tekenen en te spelen en gewoon weer even kind te zijn. En om ze zich te laten uiten en hun verhaal t vertellen."

Behalve geld, gaan er ook tekeningen van Nederlandse kinderen naar de kampen, bij wijze van groet. "Weten dat er ergens op de wereld mensen zijn die aan hen denken en proberen helpen, herstelt misschien een beetje hun vertrouwen in de mensheid", aldus Rosh Abdelfatah.

De veiling is een project van het Jasmijnplein, Syrische lente in Rotterdam en wordt ondersteund door de SP, GroenLinks en PvdA in Rotterdam en Citykerk het Steiger.