Ingezonden persbericht


Persbericht

ZLTO inventariseert gevolgen TWV-beleid minister Kamp

Beloofde werklozen blijven uit

Ondernemers in de tuinbouw hebben de grootste moeite om de openstaande vacatures voor seizoenarbeid ingevuld te krijgen. Het aanbod van UWV en van uitzendbureaus is volstrekt onvoldoende. Dat blijkt uit een inventarisatie van ZLTO en LTO Seizoenarbeid.

Uit de gesprekken die medewerkers van ZLTO Advies en LTO Seizoenarbeid hebben gevoerd met tuinders blijkt dat wat minister Kamp wilde, een grotere inzet van Nederlandse werklozen, absoluut niet is gelukt. Zo worden Roemenen waarvan de tewerkstellingsvergunning vervalt, niet vervangen door Nederlandse werklozen. Tuinders krijgen simpelweg geen werklozen aangeboden door het UWV. Verder blijkt dat ook de uitzendbureaus meer beloven dan ze waar kunnen maken. Tot nu toe leveren ze nergens geschikt en gemotiveerd personeel.

"Alle beloftes van Kamp ten spijt, we zijn er niets mee opgeschoten", zegt ZLTO-portefeuillehouder Sociaal economisch beleid Peter van Heumen. "Daar komt bij dat ervaren Roemenen niet zomaar te vervangen zijn door ander personeel, ongeacht hun afkomst. De ervaring van de tuinders is dat de productiviteit van een onervaren werknemer niet kan tippen aan die van een ervaren Roemeen."

Minister Kamp

Afgelopen voorjaar scherpte minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geheel onverwacht het beleid voor tewerkstellingsvergunningen aan. Sinds 1 juli worden in principe geen vergunningen meer verleend voor het tijdelijk in dienst nemen van Roemenen en Bulgaren.

Uit de inventarisatie van ZLTO en LTO Seizoenarbeid blijkt dat ondernemers grote moeite hebben met het naar huis sturen van de ervaren Roemeense medewerkers, waarna ze verder moeten met personeel zonder enige ervaring. Tuinders wijzen erop dat andere bedrijfstakken in Nederland dat ook niet zouden accepteren.

De problemen zijn niet op alle tuinbouwbedrijven even groot. Ondernemers die nog gebruik kunnen maken van eerder verleende tewerkstellingsvergunningen (vóór 1 juli) kunnen op dit moment het werk wel rondzetten. Deze vergunningen lopen de komende maanden af. Later dit najaar zijn met name in de boomkwekerij opnieuw problemen te verwachten.

ZLTO concludeert uit de inventarisatie dat minister Kamp zijn doel totaal voorbijschiet. Werklozen uit de kaartenbakken zitten thuis en hardwerkende ondernemers worstelen dag in dag uit om de oogst binnen te krijgen.

----------


Ingezonden persbericht