Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort -donderdag 7 juli 2011

Stoneystuw wordt in ere hersteld

De Stoneystuw nabij de Koppelpoort wordt gerestaureerd. Het is een industrieel monument op een zeer beeldbepalende plek in het Stadshart van Amersfoort, aan de rand van het beschermd stadsgezicht binnenstad en naast het toekomstige Eemplein. Aan het eind van de jaren '80 zijn karakteristieke onderdelen van de stuw verdwenen. Op 11 juli 2011 worden de ontbrekende onderdelen teruggeplaatst. De restauratie is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van Bouwfonds Cultuurfonds ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad in 2009. Het herstel van de Stoneystuw wordt ook mogelijk gemaakt dankzij de inzet van het Waterschap Vallei & Eem.

Werkzaamheden eerste en tweede fase
Op maandag 11 juli wordt de eerste fase van het project voltooid. Dan wordt de beeldbepalende bovenas met gietijzeren tandwielen weer aangebracht. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bureau Aangepaste Technologie (B.A.T.) uit Sittard, een van de weinige bedrijven in Nederland gespecialiseerd in de restauratie van dergelijke waterbouwkundige industriële monumenten. De weg wordt hiervoor gedeeltelijk afgesloten. Het verkeer (auto's en fietsers) kan met enige overlast blijven rijden. Er wordt dus geen omleiding ingesteld.

Na de zomer volgen de onderhoudswerkzaamheden en veiligheidsmaatregelen,fase twee. Zo wordt het hekwerk bij de stuw dicht gemaakt, komt er een ballenlijn onder de brug om te voorkomen dat mensen de stuw in varen en komen er trapjes aan de stuw zodat mensen veilig het water uit kunnen komen.

Stoneystuw
Voor veel bewoners en bezoekers vormt dit monument de entree tot de historische binnenstad en ook voor reizigers die Amersfoort per trein passeren is de stuw zichtbaar. De stuw is gebouwd in 1909. De karakteristieke onderdelen van de stuw die aan het eind van jaren '80 zijn verdwenen, zijn onder meer de as met raderen en tandwielen aan de bovenzijde en het contra-gewicht. In nauw overleg met het Waterschap Vallei en Eem heeft de gemeente Amersfoort plannen ontwikkeld om de stuw weer in ere te herstellen en de ontbrekende delen aan te vullen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort