Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 8 juli 2011 Nr. 179

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 28

Geloof & 'n Hoop Liefde, maandag 11 juli, 11.25 uur, Nederland 2 In elke aflevering van Geloof & 'n Hoop Liefde toont het programma drie portretten van bijzondere mensen die op inspirerende wijze de drie hoofdonderwerpen van het geloof vertegenwoordigen, namelijk Geloof, Hoop en Liefde. Wat heeft de kroeg met de kerk te maken? Niets zou je denken, toch wordt er door echte kroegtijgers gezongen en gebeden in de oudste kroeg van Sliedrecht. Op bezoek bij Marja en Harry, twee bevlogen mensen die een verlaten trappistenklooster nieuwe leven inblazen. Theo en Wil, twee gewone mensen. Wil zorgde jaren voor haar zieke man. Toen hij overleed, kwam ze alleen te staan. Maar daar was Theo die tot zijn 63ste bij zijn moeder had gewoond tot ook zij overleed. Bijzondere mensen die elkaar vonden in een late liefde, en die nu letterlijk dansend door het leven gaan.

Het Familiediner, maandag 11 juli, 22.10 uur, Nederland 1 'Hand in hand, kameraden', zongen zwagers Henk en John altijd gebroederlijk in het Feyenoord stadion. Maar tijdens de kerst gaat het mis. De hond van John is niet welkom bij het kerstdiner. Dus stelt hij John voor de keuze: die hond eruit, of ik eruit. En dat wordt Henk. Tot groot verdriet van de familie is sindsdien al het contact tussen de zwagers verbroken. Vooral John mist Henk verschrikkelijk en ook zijn dochter Ilse zou het graag anders zien. Zij gaat trouwen en wil zowel haar vader als haar oom op haar feest zien. Met een persoonlijke boodschap van John de Wolf probeert Bert de partijen aan het verzoeningsdiner te krijgen. Blijft het bij woorden of stellen de heren vandaag een daad? De verrassing is groot als de deur van de limousine open gaat.

En: Wim kan zijn broer Gert en zus Magda nooit samen uitnodigen. De oorsprong van de ruzie is onduidelijk. Ging het nu om het te kleine cadeautje, of om de vergoeding voor het verhuisbusje? Het conflict sleept al 10 jaar. Joke heeft er genoeg van: haar vriend Wim wordt binnenkort 50. Een mooie gelegenheid om de broers en zussen weer bij elkaar te brengen. Ze vraagt Bert te bemiddelen in de familievete. Het blijkt een bijzonder lastige opdracht. Wat zuster Magda betreft, is een hereniging aan het sterfbed vroeg genoeg. En Gert neemt snel de benen als hij Bert aan ziet komen. Wat volgt is een ontknoping die niemand verwacht.

Ingang Oost, dinsdag 12 juli, 19.25 uur, Nederland 1 Jesse Urban heeft een zogeheten spaakverwonding, een pijnlijk ongelukje. De Ambulancedienst brengt de 96-jarige mevrouw Van der Linde naar de Spoedeisende Hulp van 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Ze is gevallen en heeft nu last van haar heup. Meneer Bakker is al heel lang longpatient. Hij heeft nu weer erge last van benauwdheid. De Ambulancedienst brengt mevrouw Schiphorst. Ze heeft sinds vannacht hartklachten.

Bestemming Onbekend, dinsdag 12 juli, 21.35 uur, Nederland 3 Temidden van bier en Hollandse hits zeggen Anne (18) en Lisa (20) twee zusjes uit het Brabantse Waspik 'ja' tegen de uitdaging van Klaas om mee te gaan op reis naar een onbekende bestemming. Als ze op het vliegveld horen dat Thailand hun eindbestemming is, kan de reis niet meer stuk. Totdat ze in Pattaya aankomen. De stad waar alles daait om seks en de meiden aan de slag moeten in de keiharde prostitutiewereld.

Juliana, dinsdag 12 juli, 22.05 uur, Nederland 1
Verdreven
De Duitse bezetting bepaalt de politieke kleur van deze aflevering. Juliana's gedachten en handelingen zijn gericht op het verslaan van de Duitsers. Maar daarnaast kampt de prinses ook met persoonlijke problemen. Als ze hoort dat ze met haar kinderen naar Canada moet, raakt ze hevig in conflict met Wilhelmina en Bernhard. Ze voelt zich verbannen en niet serieus genomen. Uiteindelijk ziet zij in dat ze geen andere keuze heeft en gebruikt haar tijd in Canada om bevriende staatshoofden ervan te overtuigen dat ze moeten ingrijpen in Europa. Ook steekt ze de Nederlanders die in Amerika verblijven een hart onder de riem.

Tijdens haar verblijf in Canada voelt Juliana zich verscheurd. Enerzijds voelt ze zich bevrijd van de strenge hofstijl van Wilhelmina: ze geniet stiekem van de relatieve anonimiteit en fantaseert over een leven als 'gewone mevrouw'. Anderzijds voelt ze zich hier heel schuldig over. Ze vindt dat het haar plicht is om koningin te worden, vooral nu haar volk zucht onder de Duitse bezetter. Bovendien vermoedt ze Bernhards ontrouw. Vermoedens die terecht blijken. Als ze na de bevrijding terugkeert in het verwoeste Nederland en haar vermoeide moeder terugziet, weet ze wat haar te doen staat: helpen met de wederopbouw en zo snel mogelijk haar bijna overspannen moeder opvolgen.

HollandDoc: Lost Boys, donderdag 14 juli, 22.55 uur, Nederland 2 In de eerste aflevering lukt het Margit een blik op het leven van Demo - bendelid van de Bloods - te geven. De leden van deze bende zitten regelmatig achter de tralies. De jongens voelen zich gefrustreerd door de maatschappij. Diezelfde maatschappij lijkt zich niet om hen te bekommeren. Toch wint Margit hun vertrouwen. Ze stuit op sombere verhalen: De beloofde begeleiding bij het regelen van werk, een uitkering of een opleiding sluit vaak onvoldoende aan op de leefwereld van deze jongeren. Hulpverleners worstelen hoe om te gaan met deze groep ongrijpbare jongeren zonder enige ondersteuning vanuit familie of voogden. Voor andere vanzelfsprekende zorg zijn ze wettelijk 'te oud'. Lid blijven van de Bloods zien zij als enig alternatief. Het gevolg is een vicieuze cirkel van gevangenschap, hulpverleningstrajecten, wantrouwen en nieuwe incidenten. De jongens willen graag iets van hun leven maken, maar lukt het hen om hun leven op de rit te krijgen?

Nederland Zingt, zaterdag 16 juli, 18.25 uur, Nederland 2 Een bijzondere opname met de Choircompany o.l.v. Maarten Wassink in de Petrus en Pauluskerk in Maassluis. Het spraakmakende kerkgebouw is opgetrokken uit 'tentdoek' dat over een staalconstructie is gespannen. In de eerste plaats moet de kerk een gebouw zijn van deze tijd: Compact, energiezuinig en opvallend. Daarnaast moet het van binnen een gewijde en sacrale indruk maken. Er is een 'ademende en gelede ruimte' ontstaan die bestaat uit gebogen, onbegrensde vlakken waartussen zich lichtvensters met een eigen kleur bevinden.

De Hofleveranciers, zaterdag 16 juli, 19.25 uur, Nederland 2 In de vierde aflevering o.a. Friso Woudstra en Jan Went, die vertellen over de liefde van het Koninklijk Huis voor paarden. Jeannette Lakmaaker heeft van alle werknemers nog het langst doorgewerkt op het paleis, ook na de dood van Prins Bernhard, om bijvoorbeeld zorg te dragen voor de veiling van de olifantenbeeldjes van de prins. En vader en zoon Hulleman praten trots over de brillen, die ze de prins en prinses jarenlang hebben aangemeten en die nu weer in hun gelukkige bezit zijn.

In het programma De Hofleveranciers komen mensen en bedrijven aan het woord, die hun diensten hebben verleend aan paleis Soestdijk. Aan de hand van anekdotes en overleveringen blikken zij terug op een bewogen periode, waarin koningin en latere prinses Juliana en prins Bernhard de spil vormen van het paleis.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 17 juli, 9.20 uur, Nederland 1 In de derde en tevens laatste aflevering vanaf de Spetse Hoeve ontmoet gastpresentator ds. Atze Buursema onder meer Romeo (30) uit Amsterdam, die zich op de Spetse Hoeve vol overgave op het verzorgen van de kippen heeft gestort. Romeo zit inmiddels vier maanden in het afkickprogramma en is hier ook tot geloof gekomen. Op zijn zeventiende begon hij met straatroven en drugsgebruik.Verschillende keren belandde hij in de gevangenis en kreeg hij ook jeugd-TBS. Op de dag dat hij de laatste keer vrijkwam, had hij de keuze. "Of ik ga naar Amsterdam en terug naar de Wallen, of ik ga naar de Spetse Hoeve." Het werd het laatste. "Weet je dit is mijn eerste lente, in zoveel jaren, dat ik rook-, drugs- en alcoholvrij ben en ik voel me enorm bevrijd." Daarnaast vertelt Stephan Barendse (directeur van de Spetse Hoeve) meer over de visie van Teen Challenge. Zelf is hij nooit verslaafd geweest, maar hij gebruikte wel drugs en alcohol. Het is nu zijn persoonlijke drive mensen kennis te laten maken met de 'Jesus-factor' zoals ze dat bij Teen Challenge noemen. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Snuf, de hond, zondag 17 juli, 18.15 uur, Nederland 3 Snuf en de jacht op Vliegende Volckert
De mensen in het dorp denken dat de brand door Vliegende Volckert is aangestoken en gaan op jacht in het moeras. Plotseling horen ze een schot. De politieagent die meegaat wordt neergeschoten. Even later ontdekt Tom dat de pet van de politieagent aan de torenspits hangt. Niet alleen de mensen uit het dorp zijn op zoek naar de Vliegende Volckert. Kapitein Brandenburg, de vlieger die in de oorlog door Tom is gered, heeft een geheime opdracht en vraagt Snuf te leen. Tom en Mirjam sluipen hem stiekem achterna in het moeras. Daar zien ze tot hun verbijstering hoe Snuf en Brandenbrug worden beschoten. Wat moeten ze nu doen? Verborgen Verhalen, zondag 17 juli, 14.45 uur, Nederland 3

Zorgen

'Een jonge man laat zich kennen door zijn daden; je ziet eraan of hij zuiver en rechtschapen is' Spreuken 20 vers 11

Wat is er met Gijs aan de hand? Normaal is hij de snelste van de estafetteteam, maar nu komt hij als laatste over de streep. En Gijs heeft ook al nooit meer tijd om met zijn vriend Taco te gamen. Als Taco overwachts bij Gijs in de keuken staat, kan Gijs zijn geheim niet langer verbergen: zijn moeder heeft kanker en ligt doodziek in bed. En wie moet er dan boodschappen doen, koken, voor zijn zusje zorgen, opruimen, stofzuigen.....? Als Taco het maar niet tegen de coach zegt, want dan zal hij zeker uit het team worden gezet.

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep