Gemeente Alkmaar



Alkmaar genomineerd voor BNG-Erfgoedprijs

Gemeente Alkmaar is genomineerd voor de BNG-Erfgoedprijs 2011. De gemeente die in haar beleid de meeste aandacht besteedt aan het behoud van erfgoed wint een bedrag van 25.000 euro. In totaal hebben 34 gemeenten zich aangemeld en zijn er 9 genomineerd, waaronder gemeente Alkmaar. In augustus wordt de prijswinnaar bekend gemaakt.

Monumentenzorg & Archeologie en het Stedelijk Museum Alkmaar spannen zich beiden in voor de ontwikkeling en uitvoering van het gemeentelijke erfgoedbeleid. Daarbij wordt regelmatig over de gemeentegrenzen en de erfgoedgrenzen heen samengewerkt, om zo een zo groot mogelijk draagvlak voor erfgoed te creëren. Voorbeelden hiervan zijn:


* De omvangrijke restauratie (2003-2011) van de gewelfschilderingen van 'Het Laatste Oordeel' in het koor van de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar uit 1518, toegeschreven aan Jacob Corneliszoon van Oostsanen. Voorjaar 2014 wordt een grote overzichtstentoonstelling gehouden in Alkmaar en Amsterdam over de vroeg 16e-eeuwse meester Jacob Cornelisz. van Oostsanen. Een samenwerkingsproject van het Stedelijk Museum Alkmaar, het Amsterdam Museum en de Grote Sint Laurenskerk.
* De grootschalige opgraving aan de Paardenmarkt van afgelopen zomer. Naast een kerkhof van het voormalige Minderbroederklooster zijn verschillende opzienbarende ontdekkingen gedaan. Zoals een massagraf uit de tijd van de Spaanse belegering en het silhouet van een begraving uit de IJzertijd. De opgraving was in samenwerking met een archeologiebedrijf en Universiteit van Leiden.
* De omvangrijke restauratie (2009-2011) van de portrettencollectie van de stichting Van Foreest en van Egmond van de Nijenburgh. Een project dat voorbeeldstellend is door de samenwerking van diverse gemeenten en partijen en de integrale aanpak van het behoud van het erfgoed van landgoed, landhuis, familiegeschiedenis en portrettencollectie.
* Het 150-jarig bestaan van de '8 October Vereeniging Alkmaars Ontzet' in 2011. Daaraan gekoppeld de op 8 oktober 2012 te openen nieuwe permanente museumpresentatie in het Stedelijk Museum Alkmaar getiteld 'Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573'.
* De activiteiten en vernieuwingsplannen van het Stedelijk Museum Alkmaar. Een actief en succesvol stadsmuseum dat het erfgoed van de stad en de regio voor een breed publiek toegankelijk maakt met een afwisselend tentoonstellings- en activiteitenprogramma. Het museum werkt daarbij actief samen met het Regionaal Archief, Monumentenzorg & Archeologie en andere erfgoedinstellingen in Alkmaar en daarbuiten.

Anjo van de Ven (OPA), wethouder Cultuur: 'Het is de kers op de taart wanneer we de prijs in de wacht slepen. Gemeente Alkmaar zet zich al jaren in voor integraal erfgoedbeleid. Samen met allerlei andere organisaties die zich bezighouden met erfgoed in de brede zin van het woord. Het behoud van cultureel erfgoed heeft onze coalitie hoog in het vaandel staan. Door de samenwerking tussen verschillende partijen wordt het culturele erfgoed van Alkmaar nog beter zichtbaar voor de Alkmaarders.'

BNG-Erfgoedprijs

Om gemeenten te stimuleren om cultuurhistorie te gebruiken als onderlegger van lokaal beleid, wordt in 2011 voor de tweede keer een prijs uitgereikt aan De beste Erfgoedgemeente van Nederland. Hoofdsponsor van de prijs is het Cultuurfonds BNG.

De prijs bestaat uit een bedrag van ¤ 25.000.-, een oorkonde en juryrapport. Dit bedrag moet binnen een bepaalde termijn worden besteed aan een samen met de hoofdsponsor Cultuurfonds BNG te bepalen doel binnen het gemeentelijk erfgoedbeleid.