Unie van Waterschappen

Maandag, 11. Juli 2011

Advies over duurzaam waterbeheer

Het Comité van de Regio's bracht afgelopen week een advies uit over duurzaam waterbeheer. Hierin wordt gepleit voor een grensoverschrijdende aanpak van het beheer van rivierbekkens.

Ook wordt voorgesteld duurzaam waterbeheer op te nemen in het Convenant van burgemeesters. Hierin hebben al meer dan 2500 lokale en regionale overheden zich sterk gemaakt om verder te gaan dan de energiedoelstellingen voor EU2020.

Duurzaam watergebruik stimuleren

Het rapport geeft aan dat Europa meer moet doen om duurzaam watergebruik te stimuleren. Anders dreigt haar strijd tegen klimaatverandering en het toenemend gevaar van zowel droogte als overstromingen, te mislukken.

Impact klimaatverandering bestrijden

Er moet volgens Vendola voor een echte multilevel governance-aanpak worden gekozen, waarbij Europese, nationale, regionale en lokale autoriteiten worden betrokken bij het beheer van elk waterbekken. Waterbehoud moet ook een integraal en vitaal onderdeel worden van de inspanningen van Europa om de impact van klimaatverandering te bestrijden.

Verwachting

Het advies van het Comité van de Regio's zal naar verwachting worden gehonoreerd door de Europese Commissie, die aan een ontwerpplan voor de bescherming van de Europese wateren in 2012 werkt.

Nieuwe EU-regelgeving

Een van de vele voorstellen in het advies is de goedkeuring van nieuwe EU-regelgeving, waarbij elke lidstaat precieze efficiency-doelstellingen per bedrijfssector vaststelt, uitgaande van zijn stroomgebied. In het advies wordt ook voorgesteld de EU-doelstellingen voor efficiënt water- en energiegebruik in gebouwen samen te voegen en af te stemmen op de plaatselijke behoeften.

Doelstellingen voor 2020

Het Comité wil ook de link tussen bestrijding van klimaatverandering en duurzaam watergebruik versterken en stelt daarom voor om dezelfde soort doelstellingen te formuleren voor 2020 als voor energiegebruik, namelijk 20% minder waterverbruik in alle sectoren, 20% meer waterlopen die hun natuurlijke loop weer mogen volgen om de kans op overstromingen te verkleinen, en 20% meer hergebruik en/of recycling van water in de landbouw en industrie.