Gemeente Utrecht

Gemeente, Kampong en SSH werken samen aan Nationaal Hockey Centrum.

Omnivereniging Kampong en de Stichting Studentenhuisvesting (SSH) zijn van plan om, met steun van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, een Nationaal Hockey Centrum (NHC) te bouwen nabij het clubgebouw van Kampong. Het college van Utrecht staat positief tegenover het plan en heeft vorige week besloten een stedenbouwkundig programma van eisen op te stellen.

In het NHC trainen en verblijven nationale hockeyselecties tijdens hun trainingsperioden, als voorbereiding op grote toernooien. Het gaat om de volgende teams; Oranje, Jong Oranje en de A- en B-jeugdteams van Oranje van zowel dames als heren. Op de momenten dat de KNHB het NHC niet gebruikt, staat het ter beschikking van de breedtesporters en maatschappelijke initiatieven.

In het Nationaal Hockey Centrum heerst het echte topsportklimaat; topsporters en talenten komen daar samen om fulltime te kunnen trainen. Gedurende de trainingsperioden verblijven de topsporters op Kampong in sportstudio's, zodat er geen tijd verloren gaat met reizen. Deze sportstudio's worden geëxploiteerd door de SSH, die ze, als ze niet worden gebruikt voor de trainende elftallen, verhuurt aan buitenlandse studenten van onderwijsvoorzieningen op De Uithof.

De gemeente werkt mee aan de komst van het Nationaal Hockey Centrum, omdat de aanwezigheid van topsporters en topsportbegeleiders een positieve uitwerking heeft op de breedtesport in de stad. Topsporters en topevenementen stimuleren Utrechtse inwoners om zelf ook te gaan sporten en motiveren talent om te groeien.

Voor de realisatie van het plan is een bestemmingsplanwijziging nodig. Na het zomerreces zal het initiatief worden gepresenteerd aan betrokken organisaties en omwonenden. Tijdens deze presentatie zullen zij worden uitgenodigd zitting te nemen in de klankbordgroep, die zal worden opgericht ten behoeve van dit initiatief.