Gemeente Alkmaar


Wethouder Martin Hagen start bouw Alkenhorst

De Hoef wordt verrijkt met een wijksteunpunt en zorgwoningen. Op donderdag 7 juli startte wethouder Volksgezondheid Martin Hagen (Trots op Nederland) samen met Maarten de Vries (voorzitter bestuur van De Zorgcirkel) en Lex Roders (adjunct directeur Habion) de bouw van het nieuwe gedeelte De Alkenhorst. Hierin worden 37 zorgappartementen gerealiseerd; de begane grond wordt - in combinatie met de begane grond van Woonzorgcentrum De Vleugels - ingericht als wijksteunpunt. Eigenaar Habion, zorgorganisatie De Zorgcirkel en de gemeente vierden dit heugelijke moment samen met in grote getale aanwezige bewoners, buren en de gemeenteraad.

Van seniorenwoningen tot wijksteunpunt

De Hoef wordt verrijkt met een wijksteunpunt voor welzijn en zorg en met 37 woningen voor mensen die zorg nodig hebben. Het wijksteunpunt is een plaats in de wijk waar mensen van alle leeftijden naartoe kunnen om anderen te ontmoeten om samen leuke dingen te doen, waar je advies kunt krijgen over zaken die je bezig houden en soms ook hulp beschikbaar is. Men kan hier ook ruimtes huren. Het wijksteunpunt komt deels op de begane grond van de nieuwbouw en deels op de begane grond van het verzorgingshuis. Dit totale project voor wonen, welzijn en zorg is een initiatief van Zorgcirkel, Habion en de gemeente. Een plan dus van 3 partijen verdeeld over 2 locaties pal naast elkaar. Eind 2006 is het overleg over de nieuwbouw begonnen.

Eerst wordt de nieuwbouw gerealiseerd. De woningen zijn bedoeld voor mensen die een zorgindicatie hebben.Tijdens de inloopbijeenkomsten is veel belangstelling voor de woningen getoond. Daarna wordt een deel van de begane grond van het woonzorgcentrum verbouwd ten behoeve van het wijksteunpunt. Het restaurant van De Vleugels zal daarbij tot een wijkrestaurant worden uitgebouwd. Zorgcirkel en Habion maken ook een plan om het huidige woonzorgcentrum te renoveren zodat het weer ruimschoots aan alle eisen van deze tijd voldoet.

Als alles volgens planning verloopt is De Alkenhorst eind 2012 klaar voor gebruik. Het totale concept (inclusief wijksteunpunt) zal medio 2013/2014 gereed zijn.

"De Alkenhorst is een mooi integraal concept dat goed aansluit bij woonzorgcentrum De Vleugels. De gemeente wilde graag een passende woonvoorziening voor De Hoef. Eigenaar Habion en De Zorgcirkel toonden ook interesse voor dit plan. Na gesprekken met de buurt bleek daar eenzelfde behoefte aan deze vorm van wonen en ontmoeten te zijn. En nu is het dan zover! 37 comfortabele appartementen voor senioren, aanpassing aan de tijd van het bestaande verzorgingsgedeelte en een wijksteunpunt met verschillende functies voor de wijk. Een aanwinst voor de wijk, zo menen wij", aldus wethouder Martin Hagen.




Gemeente Alkmaar