Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 juli 2011

Megafoons ingezet tegen vervelende meeuwen binnenstad

Roofvogelgeluiden tegen overlast

Gemeente Alkmaar heeft drie megafoons aangeschaft, die gebruikt gaan worden om op het Waagplein en de Platte Stenenbrug meeuwen te verjagen. De megafoons zijn uitgerust met specifieke geluiden van roofvogels, die er voor zorgen dat meeuwen vertrekken en wegblijven van locaties waar de megafoons worden ingezet. Horecaondernemers rondom het Waagplein en de Platte Stenenbrug krijgen naar verwachting aankomende woensdag een megafoon van wethouder Jan Nagengast overhandigd. De derde megafoon komt in beheer van de gemeente en wordt ingezet om het Waagplein bij evenementen, zoals de kaasmarkt, zoveel mogelijk meeuwenvrij te krijgen.

Wethouder Jan Nagengast (CDA): 'Ik ben blij dat we weer een stap nemen in de aanpak van de meeuwenoverlast. Het eerder ingezette beleid van onder meer ondergrondse containers en streng toezien op juist aanbieden van afvalzakken, begint zijn vruchten af te werpen, maar brengt ons nog niet waar we naar toe willen. De meeuwenoverlast blijft voor iedereen een grote ergernis. De huidige situatie, waarbij meeuwen soms zelfs op de terrassen het eten van de borden pikken, is absoluut onacceptabel. Dit systeem met megafoons heeft zijn waarde inmiddels bewezen, en we zijn dan ook blij dat we op deze manier samen met ondernemers gericht meeuwen gaan weren.'

Eerdere maatregelen

Voor kustgemeenten is meeuwenoverlast een terugkerend probleem. Alkmaar heeft de laatste jaren flink ingezet op preventieve maatregelen, onder andere door het onjuist aanbieden van afvalzakken tegen te gaan. Veel van de meeuwenoverlast ontstaat namelijk doordat meeuwen afkomen op afvalzakken om voedsel te zoeken. Dit beleid begint zijn vruchten af te werpen. Er worden sinds de acties aanzienlijk minder afvalzakken onjuist aangeboden. Ook door het vervroegd plaatsen van ondergrondse containers (Dijk, Paardenmarkt en Koningsweg) is het probleem van meeuwenoverlast aangepakt. Het plaatsen van ondergrondse containers blijft daarom een speerpunt bij het tegengaan van overlast.

Landelijke aandacht

Na het broedseizoen blijkt er een toename te zijn van het aantal (en agressiviteit van) meeuwen. Dit is voor de gemeente onacceptabel en vraagt om harde maatregelen. Meeuwen zijn echter een beschermde diersoort en daarom is het bijna niet mogelijk om de populatie uit te dunnen door bijvoorbeeld eieren weg te halen tijdens het broedseizoen. Hiervoor dienen bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNK) ontheffingen te worden aangevraagd, die slechts zelden worden verleend.

Daarom gaat gemeente Alkmaar een brandbrief sturen naar Den Haag, waarin de overlast van de meeuw centraal staat. De brief heeft tot doel om de landelijke politiek opnieuw te laten kijken naar de huidige aanpak van de meeuwenproblematiek in kustgemeenten, alsmede de mogelijkheden om beter op te treden tegen de meeuwenpopulatie. Gemeente Alkmaar zal vergelijkbare steden, zoals Haarlem en Leiden, oproepen soortgelijke brieven richting Den Haag te sturen. Zowel naar het ministerie van LNK als naar de Tweede Kamer.

Tips tegen meeuwenoverlast

Eén van de belangrijkste tips om meeuwenoverlast tegen te gaan, is om de meeuwen niet te voeren. Er zijn echter nog vele andere maatregelen waarmee u zelf meeuwenoverlast tegen kunt gaan. Meer informatie over deze maatregelen kunt u vinden op www.alkmaar.nl. Als u de zoekterm 'meeuwen' gebruikt, vindt u onder andere een artikel met tips en een link naar de folder 'Meeuwen in Alkmaar'.