Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

14 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200905125/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Landgoed Gulbergen' van de gemeente Nuenen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant van het bestemmingsplan 'Landgoed Gulbergen' van de gemeente Nuenen. Het plan heeft betrekking op een gebied in het groene, centrale deel van de regio Eindhoven-Helmond. Het gebied ligt ten oosten van Nuenen en ten westen van de gemeenten Geldrop-Mierlo en Helmond. Het plan maakt de aanleg mogelijk van twee evenemententerreinen, een centrum voor 'leisure', sport en vrije tijd, een tuincentrum, een ontsluitingsweg, natuur en bos en waterberging. Twee omwonenden hebben zich verzet tegen de komst van het tuincentrum. Zij vinden dat het provinciebestuur meer werk had moeten maken van het zoeken naar een alternatieve locatie voor het tuincentrum. Ook zou niet duidelijk zijn hoe groot het horecagedeelte van het tuincentrum mag worden. Verder vrezen zij overlast van de parkeerplaatsen die op ongeveer drie meter van hun percelen worden aangelegd. Daarom zijn zij tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gekomen. Ook de Brabantse Milieufederatie en de Stichting Middengebied zijn in beroep gekomen. Volgens beide stichtingen is op de plek van het beoogde evenemententerrein geen onderzoek gedaan naar beschermde dier- en plantensoorten. Ten slotte is een vrouw uit Eindhoven het niet eens met de bosbestemming die aan haar gronden aan de Gulberg is gegeven. Volgens de vrouw wordt er al sinds 1946 gewoond op het perceel en is het logisch dat dit een woonbestemming krijgt. De Raad van State heeft de zaak op 9 mei jl. op zitting behandeld.
2. 200907772/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Boxmeer) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Boxmeer van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het buitengebied van de gemeente Boxmeer. Een inwoner uit Vortum-Mullem is het er niet mee eens dat het plan een intensieve veehouderij op de Langstraat mogelijk maakt. Een man uit Oeffelt verzet zich tegen de uitbreidingsmogelijkheden die aan een autosloperij aan de Urlingsestraat zijn toegekend. De man vindt dat in het plan alleen de bestaande bebouwing had moeten worden opgenomen. Ook hadden er regels opgenomen moeten worden voor de groenvoorziening rondom het bedrijf. Een aantal inwoners en de milieuvereniging Land van Cuijk hebben bezwaar tegen de verruiming van de mogelijkheden voor de groepsaccommodatie aan de Laag Werveld in Beugen. De bestaande expositieruimte met terras en een dierenverblijf zijn in het plan aan de groepsaccomodatie toegevoegd. De inwoners vrezen voor overlast, terwijl de milieuvereniging zich vooral zorgen maakt over de gevolgen voor de natte natuurparel 'De Vilt'. Een transportbedrijf wil zich graag vestigen aan de Hapseweg in Oeffelt, maar het plan maakt daar alleen een kuikenbroederij mogelijk. Ook een rundveehouderij wil verplaatsen naar het buitengebied, maar stuit op dezelfde problemen. Het bedrijf staat nu nog op het bedrijventerrein Saxe Gotha, maar wil zich graag vestigen op een terrein aan de Crooijmansweg in Overloon. Het bestemmingsplan maakt dat echter niet mogelijk, omdat op die locatie geen intensieve veehouderij is toegestaan. Ten slotte is ook de staatssecretaris van Defensie tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de staatssecretaris houdt het plan te weinig rekening met de invliegfunnel, het radarverstoringsgebied en de obstakelvrije zone rondom de militaire vliegbases De Peel en Volkel. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200907775/1 die de Raad van State op 13 juli 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant voor het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Boxmeer heeft gegeven. De Raad van State heeft beide zaken op 16 maart jl. op zitting behandeld.
3. 200908107/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Aanwijzing 'Groote Peel' als speciale beschermingszone) Uitspraak over de aanwijzing door de toenmalige minister van LNV van het gebied 'Groote Peel' als speciale beschermingszone als bedoeld in de Habitatrichtlijn. Verder heeft de minister een eerdere aanwijzing op grond van de Vogelrichtlijn gewijzigd. In het aanwijzingsbesluit staat welke types plant-, grond,- en diersoorten in het gebied voorkomen. Door de aanwijzing is duidelijk welke kwetsbare natuurwaarden in de gebieden bescherming krijgen. Het besluit bevat ook de doelstellingen om het gebied in stand te houden en verder te verbeteren. Niet geregeld is hoe deze doelstellingen moeten worden bereikt. Dat wordt geregeld in een beheerplan dat daarna nog moet worden vastgesteld. De Groote Peel bestaat vooral uit Europese heide en hoogveen. Verder komen onder meer de porseleinhoen, de kraanvogel, de blauwborst, de kolgans en de dodaars in het gebied voor. De afdeling Asten van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie en enkele agrarische bedrijven zijn tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De ZLTO is het niet eens met de aanwijzing van het gebied voor zowel Europese heide als hoogveen. Volgens de organisatie zijn voor het behoud en de verbetering van de kwaliteit van heide en veen afwijkende grondwaterstanden nodig. De Groote Peel kan dus niet voor beide soorten worden aangewezen, aldus de ZLTO. De agrarische bedrijven vrezen vooral door de aanwijzing in hun bedrijfsvoering te worden belemmerd. De Raad van State heeft de zaak op 18 mei jl. op zitting behandeld.
4. 200909392/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied 2007' van de gemeente Oldenzaal) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2007' van de gemeente Oldenzaal. Het plan actualiseert een eerder bestemmingsplan uit 1980. Het provinciebestuur heeft voor een deel goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan van de gemeente. Zo mag een inwoner uit Oldenzaal toch niet een tweede woning op zijn perceel bouwen. De man is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook keurde het provinciebestuur een deel van het bedrijventerrein in het noorden van het buitengebied niet goed. Een aantal omwonenden vindt echter dat de provincie goedkeuring had moeten onthouden aan het hele bedrijventerrein. Zij ondervinden overlast van een ijzerhandel, een autorecyclingbedrijf en van de NAM die daar gas wint. Daarom zijn zij ook in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Verder zijn drie inwoners in beroep gekomen tegen de bestemming die voor hun woningen in het plan zijn opgenomen. Twee van hen zijn het niet eens met de bestemming 'bedrijfswoning', omdat zij vinden dat zij in 'burgerwoningen' wonen. De ander wil graag een grotere woning kunnen bouwen dan het bestemmingsplan toestaat. De Raad van State heeft de zaak op 19 mei jl. op zitting behandeld.
5. 201002823/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Algemene kamer - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering maatregelen te treffen tegen agrarisch bedrijf in Oostburg) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Sluis om maatregelen te treffen tegen een vleeskuiken- en akkerbouwbedrijf aan de Margarethaweg in Oostburg. Een overbuurman had om handhaving verzocht omdat het bedrijf volgens hem de geluidsnormen overtreedt. Het gemeentebestuur heeft geweigerd om maatregelen te nemen, omdat de overschrijding van de geluidsnormen op één punt in de omgeving minimaal is en op een ander punt gelegaliseerd kan worden. De man bestrijdt dat en is tegen de weigering in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem kleven er aan de nieuwe milieuvergunning verschillende gebreken en bestaat er dus geen 'zicht op legalisatie'. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 2001005093/1 die de Raad van State op 13 juli 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de milieuvergunning die het gemeentebestuur van Sluis heeft verleend voor het bedrijf. De overbuurman vindt dat het gemeentebestuur meer onderzoek had moeten doen naar de geluidsoverlast van de ventilatoren. De voorschriften in de vergunning zouden niet toereikend zijn om de nachtelijke geluidsoverlast van de ventilatoren tegen te gaan. De Raad van State heeft beide zaken op 31 mei jl. op zitting behandeld.
6. 201003068/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Aanwijzing gebied 'Abtskolk en de Putten' als beschermd natuurgebied) Uitspraak over de aanwijzing door de toenmalige minister van LNV van het gebied 'Abtskolk en de Putten' als speciale beschermingszone op grond van de Vogelrichtlijn. In het aanwijzingsbesluit staat welke kwetsbare vogels in de gebieden bescherming krijgen. De Faunabescherming had de minister eerder om de aanwijzing van het gebied gevraagd vanwege de ganzensoorten die in het gebied leven. Nu de minister het gebied heeft aangewezen, is de Faunabescherming het niet eens met de omvang van het gebied. De milieuorganisatie had graag gezien dat de minister een groter gebied als beschermd natuurgebied had aangewezen. Zo zou het foerageergebied van de dwerggans groter zijn dan in het aanwijzingsbesluit is opgenomen. Verder zou het gebied ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn verkleind. Bovendien had de minister meer ganzensoorten moeten aanwijzen die bescherming moeten krijgen en heeft zij zich gebaseerd op oude telgegevens. Ook de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging kan zich om die redenen niet vinden in het aanwijzingsbesluit. Daarom zijn zij tegen het aanwijzingsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 8 juni jl. op zitting behandeld.
7. 201007590/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Algemene kamer - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor paintballterrein in Wervershoof) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wervershoof heeft verleend voor het spelen van paintball aan de Dorpsstraat in Wervershoof. De paintballactiviteiten vinden plaats op een terrein van 35.000 m² dat is verdeeld in drie speelvelden en een oefenveld. Een aantal inwoners uit Wervershoof is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zo vinden ze de geluidsvoorschriften niet streng genoeg en vrezen ze geluidsoverlast. Ook had het stemgeluid van de bezoekers moeten worden meegenomen in het akoestisch onderzoek, aldus de inwoners. Verder had het gemeentebestuur volgens hen strengere geluidsnormen moeten voorschrijven voor zaterdagen en zondagen. De inwoners voeren ook aan dat de paintballactiviteiten in strijd zijn met het bestemmingsplan. Ten slotte hebben ze bezwaren tegen de openingstijden en het aantal uren dat er mag worden 'geschoten'. De Raad van State heeft de zaak op 21 juni jl. op zitting behandeld.
8. 201008514/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Tuibrug' van de gemeente Hoorn) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Hoorn van het bestemmingsplan 'Tuibrug'. Het plan maakt de bouw mogelijk van 40 woningen in de bestaande woonwijk Kersenboogerd, die worden ontwikkeld door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Ten zuiden van de woningbouwlocatie ligt de Lageweg. Dit is een parallelweg van de provinciale weg N506 die Hoorn met Enkhuizen verbindt. Vanwege het verkeerslawaai van deze weg heeft de gemeenteraad ook besloten om hogere geluidswaarden vast te stellen voor de nieuwe woningen. Zonder die hogere waarden zouden de woningen niet gebouwd kunnen worden. Een aantal omwonenden is zowel tegen het plan als tegen het besluit om hogere geluidswaarden vast te stellen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de financiële uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan niet gewaarborgd, omdat er onvoorziene en bijzondere kosten zijn, onder meer voor het treffen van geluidsreducerende maatregelen. Ze zijn daarnaast van mening dat het bestemmingsplan in strijd is met de Flora- en faunawet. Er zou geen onderzoek zijn gedaan naar de aanwezigheid van beschermde en bedreigde diersoorten in het gebied en het plan zou negatieve gevolgen hebben voor het beschermde natuurgebied Markermeer en IJmeer. De omwonenden vrezen bovendien dat de nieuwe woningen leiden tot meer geluidsoverlast bij hun eigen woningen. Verder twijfelen zij aan het akoestisch onderzoek dat de gemeenteraad heeft gedaan en vinden zij dat er meer geluidwerende maatregelen hadden moeten worden genomen. Ten slotte vrezen zij dat de waarde van hun woningen zal dalen. Zie ook zaaknummer 201006731/1 waarin de Raad van State eveneens op 13 juli 2011 uitspraak doet. Die uitspraak gaat over de vaststelling van de hogere geluidgrenswaarden. De Raad van State heeft beide zaken op 28 maart jl. op zitting behandeld.
9. 201009358/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'HOV om de Zuid' van de gemeente Utrecht) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Utrecht van het bestemmingsplan 'HOV om de Zuid'. De gemeente Utrecht werkt samen met het Bestuur Regio Utrecht aan een netwerk voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (hierna: HOV). Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van de trambaan tussen Centraal Station Utrecht en De Uithof. Ook heeft het college van burgemeester en wethouders van Utrecht een bouwvergunning verleend voor de HOV-lijn met station en diverse onderdoorgangen. Verder zijn hogere geluidswaarden vastgesteld voor woningen in de omgeving van het station. Een vrouw die langs het traject woont, is het niet eens met de keuze voor het tracé. Volgens haar veroorzaakt de gekozen noordligging via de Vaartsestraat en de Pelikaanstraat veel overlast voor omwonenden. De keuze voor de gesplitste zijligging via de zuidwestkant van het spoor zou in dat opzicht veel beter zijn, aldus de vrouw. Zij is vooral bang dat de tramlijn leidt tot een verslechtering van haar woon- en leefklimaat door een toename van geluidsoverlast, trilling- en schaduwhinder. Ook zou de luchtkwaliteit in het gebied verslechteren. Daarom is zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 27 juni jl. op zitting behandeld.
10. 201009884/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 13 juli 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering 'blowverbod' rond kinderspeelplaats in Amsterdam) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om de kinderspeelplaats aan de Hemonystraat aan te wijzen als gebied waar een softdrugsverbod geldt. Een aantal bewoners uit de Hemonystraat had de burgemeester om het 'blowverbod' gevraagd. Volgens hen zijn er in de omgeving van de kinderspeelplaats vier coffeeshops gevestigd en wordt er op de kinderspeelplaats softdrugs gebruikt. Bovendien trekt het plein drugsdealers aan. De bewoners zien in een 'blowverbod' een goede oplossing om aan de overlast van blowende jongeren op de kinderspeelplaats een einde te maken. Naar de mening van de burgemeester is zo'n verbod dat geregeld is in de Algemene Plaatselijke Verordening, echter een te zware maatregel. Het is pas één keer ingezet ter bestrijding van de ernstige overlast op het Mercatorplein, en de overlast op de Hemonystraat zou nog goed te beheersen zijn. De burgemeester wil eerst het effect van alternatieve maatregelen ter bestrijding van de overlast afwachten. De bewoners kwamen eerder tegen de weigering in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die stelde hen in september 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak zijn de bewoners in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 18 april jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat