Ingezonden persbericht


Europese Commissie pakt fraude betaalpassen aan

Eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) heeft op vragen van Peter van Dalen (ChristenUnie) toegezegd de fraude met betaalpassen actief te gaan aanpakken. Vorige week had ook Eurocommissaris Viviane Reding al soortgelijke uitspraken gedaan in een debat in het Europees Parlement over privacy en de bescherming van persoonsgegevens in het algemeen. Van Dalen: ,,De criminelen die actief zijn met pinpas- en creditcardfraude zitten niet stil en zoeken steeds de zwakste schakel. Het is daarom essentieel dat de Europese Commissie beveiligingsstandaards voor betaalpassen invoert en zorgt voor adequate handhaving."

In de Nederlandse media waren onlangs berichten te lezen over fraude met betaalpassen. Nederlanders die hun betaalpas over de grens gebruiken, bleken extra kwetsbaar. Naar aanleiding van deze berichten heeft Van Dalen vragen gesteld aan de Europese Commissie en gesprekken gevoerd met Mastercard.

Europa-brede beveiligingsstandaards

Eurocommissaris Barnier verzekerde Van Dalen in zijn antwoord dat de Commissie druk blijft zetten op banken en andere marktpartijen, om in heel Europa versneld over te gaan op een nieuwe beveiligingsstandaard. De ECB heeft mede daarom een Europees forum voor de beveiliging van retailbetalingen opgericht. Onlangs is ook wetgeving aangenomen die de aansprakelijkheid voor financiële schade door fraude bij de aanbieders(banken) legt. Hiermee heeft de EU de consument verregaand beschermd en de banken een goede reden gegeven vaart te maken bij het bestrijden van de fraude. Van Dalen: ,,Marktpartijen zijn weliswaar permanent bezig met de bestrijding van fraude, maar komen pas in actie wanneer ze door een nieuwe golf van fraude worden getroffen. Daarom moeten nu snel Europa-brede beveiligingsstandaards worden ingevoerd zodat consumenten veilig over de grens kunnen pinnen en betalen met hun creditcards. Ik ben blij dat Eurocommissaris Barnier heeft toegezegd druk te zetten op banken en and ere marktpartijen om de nieuwe, veiligere EMV chip zo spoedig mogelijk Europa-breed in te voeren."

Naar aanleiding van een digitale inbraak in het Sony Playstation Network zei Eurocommissaris Viviane Reding vorige week al toe te werken aan nieuwe regels voor de beveiliging van persoonsgegevens. Door deze regels moet misbruik van persoonsgegevens, zoals adres- en creditcardgegevens, onmiddellijk worden gemeld aan een toezichthoudende instantie die andere marktpartijen kan waarschuwen.




Ingezonden persbericht