Ingezonden persbericht


Utrecht, 11 juli 2011

Centraal Museum toont exclusief nieuw ontwerp van Iris van Herpen

Het nieuwe ambacht. Iris van Herpen en haar inspiratie

29 juni t/m 9 oktober
Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum heeft, met steun van de BankGiro Loterij, een ontwerp van Iris van Herpen aangekocht. Het Centraal Museum heeft deze talentvolle Nederlandse modeontwerpster gevraagd om speciaal voor de tentoonstelling Het nieuwe ambacht een nieuw ontwerp te maken. Deze creatie heeft van Herpen vervaardigd met een bijzondere techniek van 3D printen. Een documentaire van dit proces is in de tentoonstelling te zien.

Het nieuwe ambacht (t/m 9 oktober 2011) is een tentoonstelling over het experimentele werk van Iris van Herpen (1984) en haar inspiratiebronnen. Haar haast futuristische ontwerpen worden gepresenteerd met een selectie uit de collectie Toegepaste Kunst van het Centraal Museum. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Iris van Herpen dit nieuwe sculpturale ontwerp, dat tot stand kwam met een 3D print techniek. Conservator Mode, Ninke Bloemberg: "Het was een bijzonder proces, waarbij Van Herpen zichzelf heeft overtroffen in zowel de technische mogelijkheden als de subtiliteit van het ontwerp."

Inspiraties en samenwerking
De tentoonstelling toont ontwerpen van Iris van Herpen, die verder reiken dan de mode. Daarom plaatst het museum haar werk naast toegepaste kunst uit de 16de t/m 19de eeuw. Door de combinatie met toegepaste kunst wordt de ambachtelijkheid en eigenzinnigheid van het materiaalgebruik benadrukt. Ook is er werk te zien van verschillende (inter)nationale hedendaagse kunstenaars die Van Herpen inspireren of met wie zij heeft samengewerkt, zoals Kris Kuksi, Nanine Linning, Stephen Jones, Bart Hess en Irene Bussemaker. Deze werken onderstrepen het multidisciplinaire karakter en de kracht van samenwerking.

Belangrijk talent
Iris van Herpen is gevraagd om begin juli van dit jaar haar collectie te tonen tijdens de prestigieuze Parijse Haute Couture week en ze neemt ook deel aan de Fashion Week in Berlijn. De internationale media noemde haar 'een wonderkind' met een collectie 'waar de mond van openvalt'. Ninke Bloemberg: "De stukken in deze tentoonstelling behoren tot haar beste ontwerpen en geven een goede weergave van de ontwikkelingen in haar werk. Met deze tentoonstelling wilde het museum dit belangrijke talent op een vroeg moment tonen aan een breder publiek." In Het nieuwe ambacht worden ook meerdere spectaculaire kostuums van Van Herpen getoond, gemaakt voor dans- en operavoorstellingen. De theatrale uitstraling van deze ontwerpen wordt versterkt door lichteffecten, grote projecties en geluid.

Vernieuwende technologieën
Iris van Herpen staat voor een wisselwerking tussen vakmanschap en innovatie. Van Herpen combineert ambacht met het experiment en is altijd op zoek naar nieuwe technieken en materialen. Ze gebruikt metaal, hard kunststof en andere - voor een modeontwerper - ongebruikelijke materialen. Haar collecties zijn, ondanks hun vaak futuristische voorkomen, voornamelijk met de hand gemaakt. Naast het klassieke handwerk past Van Herpen vernieuwende technologieën toe zoals het rapid prototyping, of wel het 3D-printen. In de tentoonstelling is een 3D-printer aanwezig zijn die realtime een object uitprint. Bezoekers kunnen dan duidelijk zien hoe dit nieuwe proces verloopt.

Parallellen met het verleden
Van Herpens innovatieve werkwijze en vakmanschap reiken verder dan mode en passen in de traditie van de toegepaste kunst. Ida van Zijl, conservator Toegepaste Kunst; "Het werk van Iris van Herpen beweegt zich op het grensvlak van mode, vormgeving en kunst, zoals ook Adam en Paulus van Vianen aan het begin van de 17de eeuw en C.A. Lion Cachet rond 1900 grensoverschrijdend en grensverleggend werk maakten." Daarom heeft het Centraal Museum gekozen om haar ontwerpen te plaatsen in de context van een aantal stukken van uitzonderlijke kwaliteit uit eigen collectie. In de tentoonstelling wordt bijvoorbeeld een avant-gardistisch, sculpturaal ontwerp van Van Herpen getoond naast de uitmuntende zilveren drinkschaal uit de 17de eeuw van Adam en Paulus van Vianen. Een andere creatie van Van Herpen, die is opgebouwd uit stroken leer, is geplaatst naast goudleer behang uit de 18de eeuw. De combinaties bieden de bezoeker handvatten om overeenkomsten of verschillen te ontdekken, maar geven ook de gelegenheid om zelf associaties te maken.

Mode in het Centraal Museum
Mode is een belangrijk speerpunt van het museum dat ernaar streeft om in een vroeg stadium het werk van authentiek ontwerptalent te verzamelen. Het werk van Iris van Herpen past goed binnen de lijnen van het verzamelbeleid van het Centraal Museum, waarbij de nadruk ligt op het vakmanschap, het concept en interdisciplinariteit. Haar autonome ontwerpen zijn van hoogwaardige kwaliteit en vormen een belangrijke toevoeging aan de modecollectie van het museum.

Catalogus
Er verschijnt een catalogus bij de tentoonstelling met de gelijknamige titel Het nieuwe ambacht, Iris van Herpen en haar inspiratie. Geschreven door conservator Mode Ninke Bloemberg en conservator Toegepaste Kunst Ida van Zijl. Prijs: 8,50 ISBN: 978-90-5983-025-7 Vormgeving: JACKontwerp

BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar 750.000 deelnemers, vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. In 2010 keerde de BankGiro Loterij bijna 60 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. Het Centraal Museum is sinds 2006 beneficiënt van de BankGiro Loterij en heeft daardoor al vele tentoonstellingen, aankopen en restauraties kunnen realiseren. www.bankgiroloterij.nl

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00