Roman 'Langzaam Leven' van Milan van Opmeer sluit aan op actualiteit


VLAARDINGEN, 20110711 -- "We zullen een stapje terug moeten doen, we dienen langzamer te leven". In de nieuwe roman Langzaam leven komt deze boodschap duidelijk naar voren. Het is een roman over de liefde, een driehoeksverhouding tussen twee dierenactivisten en een mensenrechtenactivist, maar ook over verantwoordelijkheid die de mens heeft ten opzichte van dieren, de onschuld van dieren, bewustzijn en de bio-industrie als machtige, internationaal opererende bedrijfstak, resulterend in een dystopie in de laatste hoofdstukken van het boek: als we nu geen stap terug doen, is het mogelijk te laat.

We zullen een stapje terug moeten doen, we dienen langzamer te leven. Dit is de boodschap van Marianne Thieme in haar weblog van 8 juli 2011, net voor het zomerreces van de Tweede Kamer geschreven. Hierin schrijft ze: 'Inmiddels komen er steeds meer anderen onder invloed van dierziektencrises, grondstof- en waterschaarste, overbevissing, antibioticaresistentie, de bankencrisis en de Europese monetaire crisis achter dat we ons aan de rand van de afgrond bevinden. En dat de enige veilige stap die we kunnen zetten een stap terug is. Weg van de afgrond, op weg naar een nieuwe, duurzame koers met respect voor mens, dier, natuur en milieu.

Actualiteit

Het onderwerp dierenwelzijn en duurzaamheid is actueel. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het feit dat de onderwerpen in de documentaire ‘vleesnogvis’ van de VPRO, uitzending 29 mei jl., aan het uitbreken van de ziekte in Noord-Duitsland, begin juni jl. door een nieuwe vorm van de EHEC bacterie en aan het debat over onverdoofd slachten. Een debat wat veel emotie losgemaakt heeft onder de Nederlandse bevolking.

Hoe is deze roman ontstaan?

De roman is geschreven vanuit een sterke affiniteit met het onderwerp duurzaamheid en dierenbelangen en na grondig onderzoek, waaronder het lezen van veel non-fictie literatuur en een bezoek aan een dierenwelzijn demonstratie, georganiseerd door Antidote Europe - Pour une science responsable, in het hartje van Parijs in april 2011. De diepgang in de roman stoelt onder andere op het werk van Mark Rowlands, Martha Nussbaum en Frans de Waal zijn boek: ‘Een tijd voor empathie’.

Synopsis

‘Het grootste probleem van dit moment, nu zoveel verschillende groepen op een overvolle planeet in elkaars nabijheid leven, is overmatige loyaliteit aan de eigen natie, groep of religie (.......) een gebrek aan empathie.’ Frans de Waal in:  Een tijd voor empathie

Claudia is tijdens maanden van alleen wonen in het penthouse van haar vriend Bertrand in aanraking gekomen met slowlife en meditatie. Ze ontmoet een aan de overkant van het gebouwencomplex wonende jongeman, een musicus, en zoals later blijkt, een dierenactivist. Samen trekken ze eropuit tijdens illegale missies waarbij ze foto’s maken van misstanden met dieren. Claudia realiseert zich dat Bertrand dit gedrag zal afkeuren. Wanneer Bertrand eerder dan verwacht thuiskomt raakt Claudia verwikkeld in een driehoeksverhouding. Ze wil loyaal zijn aan beiden, haar liefde is groot genoeg. Maar geldt dat ook voor Jean-luc en Bertrand? Het is een verhaal over liefde in combinatie met slowlife, over slowlife versus activisme, over de rechten van dieren ten opzichte van de rechten van mensen, over de onschuld van dieren, bewustzijn en verantwoordelijkheid, over de bio-industrie als machtige, internationaal opererende bedrijfstak, met als gezondheidsrisico het uitbreken van ziekten zoals nieuwe vormen van schadelijke bacteriën.

Over de schrijver

Milan van Opmeer is 45 en is geboren en opgegroeid in Vlaardingen, Zuid-Holland. Na meer dan twintig jaar werken in de automatisering heeft hij ongeveer zes jaar geleden besloten om een studie psychologie te volgen naast zijn werk als ICT'er, resulterend in een twee masters. Tijdens deze studies is hij ook meer gaan lezen, vooral psychologisch, sociologisch en filosofisch georiënteerde werken van o.a. Côtè, Sloterdijk, Nussbaum, Fromm, Rowlands en Schopenhauer, en is hij in aanraking gekomen met het werk van de Partij voor de Dieren en andere dierenbelangen organisaties.

 Voor meer informatie: www.langzaam-leven.nl





MvO