Raad van State


maandag 11 juli 2011
10.00 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Soest om maatregelen te treffen tegen het gebruik van hotel 'Het Witte Huis' aan de Birkstraat in Soest als 'Tijdelijke Noodvoorziening Vreemdelingen'. De Stichting Birkstraat-Zandlaan en een omwonende hadden het gemeentebestuur om maatregelen gevraagd. Volgens hen is de opvang van vreemdelingen in het hotel in strijd met het bestemmingsplan. Ook vrezen zij overlast van (rondhangende) vreemdelingen. Volgens het gemeentebestuur past de opvang van vreemdelingen juist goed bij de hotelfunctie en is er dus geen strijd met het bestemmingsplan. De rechtbank in Utrecht oordeelde in december 2010 echter anders. Naar haar oordeel is de opvang van vreemdelingen iets anders dan het verwelkomen van hotelgasten en is dit gebruik van het hotel in strijd met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201100886/1)

11.00 uur

Zitting over dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg heeft opgelegd aan Stichting De Eik. Volgens het gemeentebestuur vangt de stichting in een woning aan de Fluitekruid in Hardenberg zeven kinderen tot zeventien jaar op die extra begeleiding nodig hebben. Dit zou in strijd zijn met het bestemmingsplan, omdat de woning alleen gebruikt zou mogen worden voor wonen en niet voor de opvang van jongeren. Daarom heeft het gemeentebestuur de stichting opgedragen om binnen anderhalf jaar helemaal te stoppen met de opvang. De stichting moest het aantal op te vangen jongeren eerst terug brengen naar zes. De stichting is het hier niet mee eens, omdat zij eerder al toestemming heeft gekregen voor de opvang van zes jongeren in de woning. De rechtbank Zwolle-Lelystad oordeelde in november 2010 dat in dit geval sprake is van 'opgewekt vertrouwen' door het gemeentebestuur. Daarom moet het gemeentebestuur een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren van de stichting. Tegen dit deel van de uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur bestrijdt dat er sprake is van een toezegging. De rechtbank bevestigde wel dat de opvang van jongeren in de woning aan de Fluitekruid in strijd is met het bestemmingsplan. Hiertegen komt de stichting op haar beurt in hoger beroep. (zaaknummer 201011929/1)

11.30 uur

Zitting over de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan de Stichting Faunabeheer Eenheid Noord-Holland voor het doden van vossen van zonsondergang tot zonsopkomst voor een periode van vijf jaar. Het gaat om een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet. In de ontheffing is bepaald dat de stichting gebruik mag maken van honden. Ook mag geschoten worden vanaf een auto. Volgens het provinciebestuur is de ontheffing noodzakelijk om weidevogels te beschermen. Vooral tijdens het broedseizoen van februari tot juni, zijn de weidevogels extra kwetsbaar voor vossen, aldus het provinciebestuur. De Faunabescherming verzet zich tegen de ontheffing. Volgens haar mag pas een ontheffing worden verleend als de weidevogels in hun voortbestaan worden bedreigd. Dat is volgens de Faunabescherming niet het geval. Ook zou het gebruik van honden en auto's bij de jacht in strijd zijn met een zogenoemde Beneluxovereenkomst waarin regels zijn opgenomen over geweren en munitie. De rechtbank in Haarlem oordeelde in november 2010 dat bij de vossenjacht geen gebruik mag worden gemaakt van honden. Ook mag niet worden geschoten vanaf auto's, aldus de rechtbank. Toch is de Faunabescherming het niet eens met deze uitspraak en komt ze daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de rechtbank ook een stokje had moeten steken voor de afschot van vossen. (zaaknummer 201012263/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Duiven heeft verleend voor de bouw van vier windturbines met een maximale hoogte van 105 meter op de grens tussen Duiven en Zevenaar. Natuurmonumenten en de Stichting Don Quichotte in Lathum-Stop de Windturbines verzetten zich tegen deze vergunning. Volgens hen worden de turbines te hoog en tasten ze het landschap aan. Ook vrezen ze geluidsoverlast van de windmolens. De rechtbank in Arnhem oordeelde in december 2010 dat het bouwplan niet concreet genoeg was om de gevolgen van de windturbines te kunnen beoordelen. Naar haar oordeel lag dat vooral aan het feit dat nog niet is besloten welk type windturbine in Duiven zal worden gebouwd. Het gemeentebestuur van Duiven en NUON Wind zijn het niet eens met deze uitspraak en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201101445/1)

13.30 uur

Zitting over de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan de Stichting Faunabeheer Eenheid Zeeland voor het doden van herten gedurende de dag voor een periode van vijf jaar. Het gaat om een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet. Volgens het provinciebestuur zijn er in het gebied te veel herten en is afschot nodig om de balans in het gebied te behouden. Wel mogen de herten pas worden afgeschoten als er een uitvoeringsplan is opgesteld en voorgelegd aan het provinciebestuur. De Faunabescherming verzet zich tegen de ontheffing. De rechtbank in Middelburg oordeelde in december 2010 dat uit de ontheffing niet duidelijk wordt hoeveel herten per jaar mogen worden afgeschoten, omdat die gegevens in het uitvoeringsplan worden opgenomen. De rechtbank vindt dat die gegevens noodzakelijk zijn om de rechtmatigheid van de ontheffing goed te kunnen beoordelen. Daarom heeft de rechtbank bepaald dat het provinciebestuur een nieuwe beslissing moet nemen op de bezwaren van de Faunabescherming. De Stichting Faunabeheereenheid Zeeland en het provinciebestuur zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de Faunabescherming komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 201012245/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.