Gemeente Gennep


Persberichten

Gennep moet keuzes maken om financiën weer op orde te brengen Op 31 mei jl. heeft het college van B&W van Gennep twee belangrijke documenten uit de jaarlijkse planning- en controlcyclus vastgesteld. Het gaat om de eerste trimester-rapportage, die inzicht geeft in de financiële situatie van de gemeente na de eerste vier maanden van 2011. Daarnaast heeft het college de Voorjaarsnota voor het jaar 2012 vastgesteld. Deze nota vormt de basis voor de komende begroting en de meerjarenbegroting voor 2012-2014.

De eerste trimesterrapportage bevestigt het beeld dat de financiële positie van de gemeente onder druk staat. Het negatieve resultaat van de jaarrekening 2010 (een tekort van EUR 1,3 miljoen waarvan EUR 277.000 structureel) werkt door op wat Gennep de komende jaren te besteden heeft. De meerjarenbegroting laat in 2015 een tekort zien van ruim EUR 900.000. Dat betekent dat de gemeente extra moet bezuinigen om de financiën weer op orde te brengen.

Aanvullende maatregelen
In de begroting voor 2011 had het college al een aantal bezuinigingen ingeboekt om de gevolgen van de economische crisis en de lagere inkomsten via het Rijk op te vangen. Vanwege de huidige financiële situatie beoogt het college aanvullende maatregelen te nemen om de begroting voor de komende jaren weer sluitend te krijgen. In de Voorjaarsnota is hiervoor een eerste aanzet gedaan. Burgemeester en wethouders geven onder meer aan welk voorgenomen nieuw beleid in hun optiek door moet gaan en welke plannen eventueel uitgesteld of geschrapt kunnen worden. Ook geeft het college aan hoe de aanpassingen in de grondexploitatie opgevangen kunnen worden. Want mede door de stagnatie op de woningmarkt blijft het financiële resultaat uit de grondexploitatie achter op wat eerder was begroot. Uiteindelijk heeft de raad het laatste woord over de voorstellen die in de Voorjaarsnota zijn opgenomen.

Totale lastendruk
Volgens planning wordt de Voorjaarsnota op 4 juli a.s. in de raad behandeld. In de daarop volgende periode neemt het college, ter voorbereiding op de begroting voor 2012, samen met de raad het totale pakket aan bezuinigingsvoorstellen onder de loep. Het streven is om de totale lastendruk voor de inwoners van Gennep gelijk te houden. De komende maanden moet duidelijk worden of dit haalbaar is.