Gemeente Gennep


Persberichten

Ontwikkeling regionaal overslagcentrum in Heijen krijgt geen vervolg Het college van B&W van Gennep heeft besloten niet langer te investeren in de ontwikkeling van een regionaal overslagcentrum in Heijen. In 2010 was al duidelijk geworden dat de realisatie van een binnenhaven samen met de aandeelhouders van ROC Haven Gennep B.V. niet haalbaar was. De gemeente heeft daarna overwogen op zoek te gaan naar nieuwe partners voor de ontwikkeling van dit plan. Essentieel daarbij was dat de gereserveerde subsidies van het Rijk en de Provincie Limburg ingezet konden worden. Inmiddels blijkt dat het Rijk vasthoudt aan de voorwaarde dat de gemeente in 2011 zou moeten beginnen met de aanleg van de haven; deze zou in 2013 klaar moeten zijn. Voor de gemeente is deze voorwaarde niet haalbaar. Daarom heeft het college besloten om definitief een punt te zetten achter de ontwikkeling van de binnenhaven.

Burgemeester Marlies de Loo laat namens het college van Gennep weten het zeer te betreuren dat de ontwikkeling van het overslagcentrum in Heijen niet doorgaat. "We hebben lang het geloof gehad samen met ROC Haven Gennep B.V. op de goede weg te zijn. Het meest spijtige is dat we nu niet in de gelegenheid zijn een basis te leggen voor de economische versterking van het ondernemersklimaat en dat we geen bijdrage kunnen leveren aan de groei van transport over het water, waardoor de druk van vrachtvervoer over de weg afneemt."

Jarenlange voorbereiding uiteindelijk zonder resultaat Gemeente Gennep en ROC Haven Gennep B.V., met als aandeelhouders de ondernemers Teunesen Zand en Grint B.V., Emons Recycling Logistics B.V. en AVG Holding Heijen B.V., zijn jarenlang met elkaar in gesprek geweest over de ontwikkeling van een regionaal overslagcentrum in de kop van Noord-Limburg. In september 2009 tekenden de partijen een vaststellingsovereenkomst, gevolgd door een tussentijdse overeenkomst in januari 2010. Daarmee leek de weg vrij om de binnenhaven gezamenlijk te realiseren. In 2010 werd echter duidelijk dat de ondernemers het onderling niet eens werden over de verdere uitwerking tot een samenwerkingsovereenkomst. Deze zou het feitelijke contract worden tussen de gemeente en ROC Haven Gennep B.V. Twee ondernemers, Teunesen Zand en Grint B.V. en Emons Recycling Logistics B.V., konden instemmen met de overeenkomst. De derde, AVG Holding Heijen B.V., echter niet. Dit leidde tot een breuk in het vertrouwen tussen de drie aandeelhouders, waardoor de gemeente niet anders kon dan vaststellen dat er geen samenwerkingsovereenkomst tot stand kwam. Daarmee waren de plannen voor de ontwikkeling van een binnenhaven in samenwerking met ROC Haven Gennep B.V. van de baan.

De gemeente is zich vervolgens gaan beraden op alternatieve mogelijkheden voor de ontwikkeling van de binnenhaven. Nu blijkt dat niet voldaan kan worden aan de voorwaarden van een van de belangrijkste subsidieverleners, heeft het college vastgesteld dat realisatie van de plannen niet langer haalbaar is.