Prins Bernhard Cultuurfonds


Het Cultuurfonds ambieert Mecenaatsdesk

Amsterdam, 8 juli 2011. Het Prins Bernhard Cultuurfonds onderzoekt de mogelijkheden voor het oprichten van een Mecenaatsdesk. Het moet een onafhankelijk expertisecentrum worden dat als makelaar optreedt tussen schenkers en culturele projecten, en dat adviseert over het geven aan cultuur. Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt zijn ruim 70-jarige ervaring in op het gebied van fondsenwerving en mecenaat. Het fonds wil zich vanuit deze natuurlijke rol met nog meer nadruk inzetten voor de kunst- en cultuursector. Sinds de bezuinigingen krijgen wij veel vragen om advies van burgers die willen doneren, en van instellingen en gemeenten die willen weten hoe zij aan meer particuliere gelden voor cultuur kunnen komen, aldus Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Een huis van het mecenaat
Met de Mecenaatsdesk wil het Prins Bernhard Cultuurfonds het schenken en nalaten aan cultuur en natuurbehoud door particulieren, stichtingen, bedrijven e.a. stimuleren en vereenvoudigen. Het Cultuurfonds is het grootste particuliere cultuurfonds van Nederland. Eind jaren 80 startte het Cultuurfonds als eerste in Nederland met de Fondsen op naam. In een tijd waarin de overheid terugtreedt, zal de mecenaatsdesk een vraagbaak zijn voor mecenassen die iets substantieels voor de cultuur willen doen. De desk gaat schenkers en geldvragers koppelen. Ook zullen er nieuwe vormen van fondsenwerving worden gefaciliteerd. Het advies zal gericht zijn op de individuele wensen van schenkers en de behoeften binnen de culturele sector.
Het Cultuurfonds gaat bestaande voorzieningen niet doubleren en gaat geen concurrentie aan met instellingen, maar zoekt juist samenwerkingsmogelijkheden met personen en organisaties, zoals vermogensfondsen, publieke partijen en intermediairs als fiscalisten, private bankers en filantropisch adviseurs om de cultuursector bij te staan nu een deel van de overheidsfinanciering wegvalt. Op dit moment worden de vorm en haalbaarheid onderzocht, in het najaar presenteert het Prins Bernhard Cultuurfonds het definitieve plan voor het starten van de Mecenaatsdesk.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Het Cultuurfonds is actief als intermediair voor het mecenaat en beheert meer dan 260 CultuurFondsen op Naam voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur een warm hart toedragen.