Politiebond ACP

LFNP/Fuwa: wisselbepaling, korpsmatchingsteams & loonkoppeling

De zomerse vakantieperiode in Nederland is ingegaan. Belangrijke dossiers, zoals het LFNP/Fuwa-traject, liggen echter niet stil. De politievakbonden en het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) zijn druk bezig met de voorbereiding van de stappen die (in het najaar) zullen worden gezet bij de invoering van het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP) en het daaraan te koppelen functiewaarderingssysteem (Fuwa).

Elke politieman/-vrouw heeft in april vanuit de personeelsafdeling van het eigen korps de brief uitgangspositie ontvangen, het startpunt voor de overstap naar het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie. Op basis daarvan konden politiemensen tot 23 mei 2011 functieonderhoud aanvragen en/of bedenkingen indienen bij het eigen korps. Veel collega's hebben daar gebruik van gemaakt.

Wisselbepaling

Naar nu blijkt, zijn er verschillende politiecollega's die bedenkingen hebben ingediend, terwijl deze bedenkingen aantonen dat er functieonderhoud had moeten worden aangevraagd. Zij zouden alsnog de gelegenheid moeten krijgen om functieonderhoud aan te vragen. Aanvullende afspraken tussen de vakbonden en de minister maken dit mogelijk. Middels een zogenoemde wisselbepaling kunnen collega's die bedenkingen hebben ingediend, waarvan achteraf blijkt dat zij functieonderhoud hadden moeten aanvragen, nu alsnog de bedenkingen omzetten naar een functieonderhoud. Of deze situatie op een politiecollega van toepassing is, is afhankelijk van wat deze persoon naar aanleiding van de brief uitgangspositie wel of niet heeft gedaan. Meer gedetailleerde informatie over de wisselbepaling, welke stappen hiervoor moeten worden genomen en de consequenties hiervan, staat in het document `Brief uitgangspositie en wisselbepaling' (onderaan als pdf-bestand te downloaden).

Korpsmatchingsteams

De ACP heeft van verschillende leden de afgelopen weken ook signalen ontvangen over het zogeheten korpsmatchingsteam. Dit team, dat de uitgangspositie van politiecollega's moet gaan koppelen met een functie uit het LFNP, is in diverse korpsen al aan de slag gegaan. Dit kan wat de ACP betreft niet aan de orde zijn. Op dit moment wordt op landelijk niveau namelijk nog volop gesproken over de wijze van matching. Hier is dus nog geen overeenstemming over bereikt tussen de betrokken partijen. De minister heeft daarom een brief gestuurd naar alle korpsen over de zaken die al wel of juist nog niet mogen worden opgepakt (brief minister onderaan als pdf-bestand te downloaden).

Loonkoppeling

Eind augustus zal er een nieuwe overlegronde plaatsvinden met betrekking tot het LFNP-dossier en de loonkoppeling. Deze zomer wordt in verschillende werkgroepen nog volop gesproken over vragen met betrekking tot onder meer de matching en eventuele rechtspositionele aanpassingen. Zodra hierover meer informatie bekend is, zal de ACP haar leden daarvan zo spoedig als mogelijk op de hoogte stellen.
---

12/07/11 10:01

---