Gemeente Alkmaar


College volgt BING-adviezen over financieel handelen op

Alkmaar, 11 juli 2011

In opdracht van burgemeester en wethouders heeft Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzoek gedaan naar een onrechtmatige financiële boeking die op 9 juni jl. is geconstateerd. In haar rapportage spreekt BING van `onprofessioneel handelen (plichtsverzuim) van een aantal betrokken medewerkers'. Het onderzoeksbureau constateert dat de tekortkomingen van betrokkenen geen integriteitsaspecten raken: er is uit de verklaringen niet gebleken dat er opzettelijk of bewust een onjuiste voorstelling van zaken is gegeven. Wethouder Peter de Baat (VVD) van Financiën zegt dat het college van burgemeester en wethouders de beoordeling van BING onderschrijft. Tegen de betrokken medewerkers volgen disciplinaire maatregelen.

De onrechtmatige boeking is uit eigen intern onderzoek van gemeente Alkmaar gebleken. `Er is geconstateerd dat een van de provincie Noord Holland ontvangen subsidiebedrag voor Vroonermeer Noord van EUR 580.000 was toegevoegd aan de reserve Yxie. BING heeft opdracht gekregen om nader onderzoek te doen naar deze specifieke boeking. Daarnaast is intern onderzoek gaande naar de financiële administratie van grote projecten'.

Aanbevelingen
Naast een beoordeling van de bij die specifieke boeking betrokken medewerkers heeft BING aanbevelingen en adviezen uitgebracht ten aanzien van processen en organisatie van de financiële administratie. BING adviseert o.a. de aanwezigheid, beschikbaarheid, actualiteit en bekendheid van de richtlijnen op financieel administratief gebied te inventariseren, een verbetering van de functiescheiding te realiseren en integraal subsidiebeheer te ontwikkelen. Vanuit het oogpunt van onafhankelijkheid wordt geadviseerd om de financieel controlfunctie voor (grote) projecten voortaan centraal te laten aansturen door de concerncontroller. `Wij nemen deze adviezen over en wij zullen ze op korte termijn omzetten in concrete acties, als onderdeel van de doorlichting van de gemeentelijke organisatie', aldus de wethouder. De gemeenteraad en de auditcommissie - bestaande uit afgevaardigden uit de gemeenteraad - zijn inmiddels van de uitkomsten van het BING-rapport op de hoogte gesteld.

Lees hier de BING-brief van het college aan de gemeenteraad.