Gemeente Dongeradeel


Gemeente Dongeradeel tekent spoed-appèl aan

De gemeente Dongeradeel tekent spoed-appèl aan bij Gerechtshof Leeuwarden tegen het naar haar oordeel onjuiste en onbegrijpelijke kortgedingvonnis van de kantonrechter.

De rechter heeft namelijk voorlopig bepaald dat het huurcontract tussen de gemeente Dongeradeel en Oosterpoort B.V. niet tussentijds mocht worden beëindigd. De gemeente blijft bereid tot overleg met Oosterpoort B.V. voor een minnelijke regeling om langdurige vervolgprocedures te voorkomen.

Het college vermoedt dat de omvang en de complexiteit van het dossier ervoor zorgen dat de kortgedingrechter in zijn voorlopig oordeel de contractuele relatie tussen partijen, en de daaruit voortvloeiende rechten en verplichtingen, onjuist heeft geduid en geïnterpreteerd.

De gemeente wil dat alle partijen op een zo kort mogelijke termijn weten waar zij aan toe zijn en of er na 4 november 2010 nog doorlopende verplichtingen zijn voor de gemeente op basis van de (door de gemeente ontbonden) huurovereenkomst. Het college kiest daarom voor een spoed-appèl, aangezien die procedure binnen 5 maanden kan worden behandeld. Een bodemprocedure duurt gemiddeld een jaar.

De gemeente voelde zich in november 2010 genoodzaakt de contractuele relatie met Oosterpoort B.V. te beëindigen. De gemeente was al ruim een jaar in gesprek met de eigenaar van het theater om de instandhouding van de theatervoorziening te waarborgen. De contractuele relatie met de eigenaar van het theater leek onhoudbaar, zonder perspectief op een goede afloop.