CDA


Van Hijum: Ouderen inzetten als leermeester
dinsdag 12 juli 2011

Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden gemaakt om oudere werknemers in te zetten als leermeester voor jongeren met een beperking. Minister Kamp moet daar veel meer de nadruk op leggen in zijn plannen om mensen langer te laten doorwerken. Dat stelt Eddy van Hijum, in zijn reactie op deze plannen.

Minister Kamp wil het aantrekkelijker maken voor werkgevers om oudere werknemers in dienst te nemen én te houden. Daarnaast krijgen werkgevers vanaf 2012 een hoger financiële tegemoetkoming als zij een arbeidsgehandicapte in dienst nemen. Van Hijum staat achter deze plannen, maar vindt dat er meer moet gebeuren. Financiële prikkels kunnen zinvol zijn, maar goede begeleiding en coaching van jongeren met een handicap op de werkvloer zijn minstens zo belangrijk. Oudere werknemers zouden ook gedetacheerd kunnen worden in het beroeps- of speciaal onderwijs. Zo verklein je de stap naar de arbeidsmarkt voor deze jongeren.

Door oudere werknemers in het bedrijf aan te stellen als leermeester of begeleider van deze jongeren snijdt het mes aan twee kanten. Van Hijum: âOudere werknemers blijven langer actief en er ontstaan nieuwe kansen voor arbeidsgehandicapten doordat we de kennis en het vakmanschap van ouderen benutten."