NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

2011 - Verlaging overdrachtsbelasting kan negatief uitpakken voor nieuwbouw

12 juli 2011 - Verlaging overdrachtsbelasting kan negatief uitpakken voor nieuwbouw

Het kabinetsbesluit tot tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting heeft in bepaalde gevallen een negatief effect. Met name in de nieuwbouw kan hierdoor de stimulerende werking van de regeling teniet worden gedaan. NVB stelt voor deze onbedoelde bijeffecten van de regeling te repareren.

In een brief aan minister De Jager van Financiën wijst voorzitter Jo Goossens van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers met name op de mogelijke negatieve gevolgen voor ontwikkelaars die vóór 15 juni 2011 de `oude' woningen van hun klanten hebben aangekocht en deze voor 15 juni 2012 verwachten weer door te verkopen.

In tijden van crisis willen ontwikkelaars de angst bij hun klanten voor dubbele woonlasten wegnemen door potentiële kopers aan te bieden de bestaande woning over te nemen als deze niet op tijd verkocht kan worden. Het probleem is dat deze woningen voor 2015 zijn ingekocht met 6 procent overdrachtsbelasting, maar nu moeten worden doorverkocht met 2 procent overdrachtsbelasting. Dat levert ontwikkelaars een niet ingecalculeerde financiële schadepost op van vier procent van het aankoopbedrag.

Volgens NVB kan dit worden voorkomen door ontwikkelaars de mogelijkheid te bieden de 4 procent overdrachtsbelasting die feitelijk teveel is betaald, tijdelijk bij de Belastingdienst terug te vorderen. Samen met de 2 procent overdrachtsbelasting die door de nieuwe koper betaald moet worden krijgt de ontwikkelaar de door hem betaalde 6 procent dan toch nog volledig vergoed, zoals voorheen ook het geval was.

Een ander negatief bijeffect is dat de tariefsverlaging niet geldt voor de overdrachtsbelasting bij levering van grond, bestemd voor woningbouw. Dit beperkt het financiële voordeel van de uiteindelijke koper van de woning, terwijl de projectontwikkelaar de afzetbaarheid van zijn woningen ziet afnemen. Dit is eenvoudig op te lossen door de verlaging van de overdrachtsbelasting alsnog van toepassing te verklaring bij levering van grond.

Het kabinet zal zeker openstaan voor reparatie, zo verwacht NVB. Want in zijn huidige vorm pakt het oorspronkelijk positieve besluit met name in de nieuwbouw onbedoeld negatief uit. Voorzitter Goossens in de brief: "En dat tegen de achtergrond dat de nieuwbouwsector verhoudingsgewijs toch al minder profiteert van de tariefsverlaging dan de bestaande woningmarkt."

Klik hier om de brief aan minister De Jager te downloaden (pdf)