Gemeente Haaren


Resultaten uit Regionale Wmo-monitor 2010

Recent heeft de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente 's-Hertogenbosch de regionale Wmo-monitor 2010 uitgebracht.

De monitor schetst de situatie op alle gebieden van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ook wordt er een vergelijking gemaakt met de situatie in 2008. In de monitor worden gegevens van de gemeenten Vught, Haaren, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Heusden, Schijndel en 's-Hertogenbosch met elkaar vergeleken.

Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van start gegaan. Deze wet is erop gericht dat mensen zoveel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. Gemeenten hebben daarvoor ambities en meetbare doelstellingen opgesteld die zich richten op leefbaarheid, zorg, wonen, participatie en preventief jeugdbeleid.

Wat gaat er goed?

Op veel terreinen van de Wmo doen de gemeenten het goed. Voor de tevredenheid over voorzieningen in de buurt scoren alle gemeenten ruim voldoende. Veel inwoners zijn tevreden over de informatie en ondersteuning die het Wmo-loket van de gemeente geeft. En de meeste gemeenten bieden veel faciliteiten voor ondersteuning bij de opvoeding.

In de regio heeft ongeveer één op de tien inwoners de afgelopen twee jaar een aanvraag voor een Wmo-voorziening gedaan. De meeste van deze aanvragers zijn tevreden over de afhandeling van de aanvraag. De drie meest gebruikte individuele voorzieningen zijn de regiotaxi, hulp bij het huishouden en aanpassing aan de woning.

Wat kan nog verbeteren?

Daarnaast zijn er per gemeente ook enkele verbeterpunten te benoemen. Deze zijn voor iedere gemeente anders. Zo is in de ene gemeente de bekendheid van ondersteuningsmogelijkheden een belangrijk aandachtspunt. En in een andere gemeente de zelfredzaamheid of eenzaamheid onder mensen met een beperking.

In de toekomst

De resultaten van de regionale Wmo-monitor worden door ons gebruikt om ons huidige Wmo-beleid te evalueren en bieden input bij het ontwikkelen van ons nieuwe Wmo-beleid.