Rijksoverheid

Derde internationale prijs voor project `Prettig contact met de overheid'

Nieuwsbericht | 12-07-2011

Het BZK-project `Prettig contact met de overheid' heeft voor de derde keer in korte tijd een internationale prijs gewonnen. Eerder ontving het project van zowel de EU als de Verenigde Naties een prijs als meest excellente innovatie in de publieke dienstverlening.De International Association for Conflictmanagement (IACM) beloonde de inzending van projectleider Lynn van der Velden met de titel: `outstanding application paper'.

Lynn werd afgelopen week uitgenodigd om het project op een conferentie in Istanbul aan een breed internationaal gezelschap van wetenschappers en overheidsvertegenwoordigers te presenteren. De internationale jury van het IACM bestaat uit hoogleraren sociale psychologie en conflicthantering.

Het project `Prettig werken met de overheid' houdt in dat de overheid snel persoonlijk (telefonisch) contact opneemt met de burger wanneer zij voornemens is om een negatieve beslissing te nemen of wanneer zij van een burger een zienswijze, klacht of bezwaar heeft ontvangen. Vanuit een open en geïnteresseerde houding bespreekt de ambtenaar met de burger wat de vraag of het probleem is en hoe dit het beste behandeld kan worden. In Nederland lopen inmiddels ruim 200 pilots bij overheidsintanties.

De internationale belangstelling heeft er toe geleid dat de Deense minister van Financiën met hulp van het ministerie van BZK een aantal eigen pilots heeft opgestart met als doel om met minder ambtenaren meer werk te kunnen afhandelen. Inmiddels hebben ook Noorwegen en Zweden belangstelling getoond om pilots op te starten. Tijdens de conferentie deze week hebben daarnaast ook het State Department van de VS en de Ombudsman van de Verenigde Naties hun belangstelling voor het project `Prettig contact met de overheid' kenbaar gemaakt.