Provincie Noord-Holland

Onverwachte handhavingsactie provincie

12 juli 2011 -

Afgelopen zaterdag hebben elf inspecteurs van de provincie Noord-Holland onverwacht extra controles uitgevoerd.

Aanleiding voor deze verrassingsactie waren berichten dat bedrijven zich in het weekend minder aan de regels houden. En juist in het weekend kan het extra druk zijn bij verschillende bedrijven zoals de milieustraat.

De bedrijven werden onder andere gecontroleerd op de inname en opslag van gevaarlijke stoffen en openingstijden. In totaal hebben de inspecteurs 34 controles uitgevoerd, waarbij 18 overtredingen zijn geconstateerd. De meeste overtredingen werden afgedaan met een formele waarschuwing, daarnaast werden er drie boetes (dwangsommen) geïnd en één proces verbaal opgemaakt.

Betere resultaten
In vergelijking met eerdere handhavingsacties in het weekend, werden nu minder overtredingen geconstateerd. Bovendien verschilde de aard van de overtredingen niet met de doordeweekse controles. Het gaat daarbij vooral om de opslag van gevaarlijke stoffen, stof- en geuroverlast. Zo werd bij een autowrak een bijna volle tank benzine en een accu aangetroffen. Hierdoor wordt de verwerking van zulke wrakken ernstig vervuild en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Toekomst
De provincie Noord-Holland vindt een gezonde, schone en veilige omgeving belangrijk. Om dat te bereiken wordt ook gewerkt met nieuwe vormen van toezicht, waardoor het toezicht efficiënter en effectiever ingezet wordt. Zo wil de provincie samen met gemeenten regionale uitvoeringsdiensten oprichten. Deze diensten zullen in de toekomst de vergunningen, toezicht en handhaving op het gebied van milieu, water, bodem en groen uitvoeren. Door het samenvoegen van capaciteit en kennis wordt de kwaliteit van toezicht en handhaving verder verbeterd.
---