Nederlands Uitgeversverbond

Nieuw modelcontract voor literair werk


* 12 juli 2011

*

De Literaire Uitgeversgroep (LUG) van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) heeft de afgelopen maanden onderhandeld met de Vereniging van Letterkundigen (VvL) over een aantal aanpassingen in het Modelcontract voor de uitgave van oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk, dat heeft geleid tot een herzien Modelcontract dat op 6 juli 2011 door GAU en VvL is vastgesteld (hierna: het nieuwe Modelcontract). Daarmee is het vorig Modelcontract komen te vervallen.

De belangrijkste wijzigingen in het nieuwe Modelcontract worden in de bijlage toegelicht.

Voor een uitgebreide toelichting wordt verwezen naar de Toelichting bij het nieuwe Modelcontract (zie vanaf pagina 15 in de bijlage Definitieve versie modelcontract).

E-boek addendum

Het Addendum voor e-boeken geldt niet voor het nieuwe Modelcontract, omdat het e-boek in het nieuwe Modelcontract is geregeld. Voor nieuw af te sluiten auteurscontracten hoeft dus geen Addendum te worden getekend.

Voor auteurscontracten die zijn gebaseerd op het vorige Modelcontract blijft het Addendum wel gelden. Een reeds getekend addendum kan niet eenzijdig worden gewijzigd. Wel dient in de uitvoering in het vervolg het royaltypercentage te worden verhoogd naar 25% en dienen verkochte aantallen papieren boeken en e-boeken niet bij elkaar opgeteld te worden.

Het Addendum blijft ook bruikbaar als bijlage bij een lopend contract, voor het geval er nog geen Addendum getekend is en de uitgever een e-boek wil uitbrengen. Het Addendum is daarvoor op enkele punten aangepast en blijft beschikbaar via de websites van NUV en VvL. In de bijlage treft u het aangepaste addendum aan.

Onderhandelingsdelegatie

De GAU wil de onderhandelingsdelegatie heel hartelijk danken voor het behaalde resultaat waarin bereikt is dat het e-boek onder het primaire recht valt .

Deze delegatie bestaat uit:

* voorzitter Martijn David (Mouria, voorzitter LUG)
* Petra Keuchenius (WPG, voorzitter NUV Bestuurscommissie Auteursrecht en commissie auteursrecht GAU.
* Koen van Gulik (Wereldbibliotheek, vicevoorzitter LUG)
* Michiel Kramer (NUV)

Vragen?

GAU leden kunnen contact opnemen met het GAU secretariaat. Voor inhoudelijke vragen over het modelcontract kunt u contact opnemen met het vaksecretariaat Economische en Juridische Zaken van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV), Michiel Kramer (hoofd juridische zaken, bereikbaar op tel. 020 4309 155, mail m.kramer@nuv.nl).