Nederlandse Tafeltennisbond


EK-jeugd 2011: voorbeschouwing meisjes junioren 12-7-2011

Britt Eerland kroonde zich vorig jaar tot tweede Europees jeugdkampioene uit de Nederlandse tafeltennisgeschiedenis na Bettine Vriesekoop. Ze wist als 16-jarige het enkelspel bij de meisjes junioren (-18 jaar) op haar naam te schrijven en start dit jaar in het Russische Kazan als titelverdediger. Bijna vergeten daardoor is dat Oranje ook naar de eerste categorie promoveerde in het landentoernooi. De Nederlandse meisjes junioren strijden dus van 15 t/m 24 juli op alle fronten mee.

Britt Eerland reist als regerend kampioene af naar de EK-jeugd in Kazan. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

Oranje (Alice Barendregt, Rianne van Duin, Britt Eerland, Dianne Overbeeke) speelt in groep A (1e categorie) tegen de nummer twee van vorig jaar: Duitsland. De oosterburen zijn dit jaar als eerste geplaatst in het landentoernooi. Verder zijn Portugal en Slowakije de tegenstanders in de groepsfase. Een plaats bij de eerste twee biedt in ieder geval zekerheid op het bereiken van de laatste zestien. De nummers één tot met vijftien en de nummer zeventien spelen ook in 2012 in de eerste categorie. Oranje eindigde vorig jaar als dertiende.

Kanshebbers voor het goud bij de meisjes junioren zijn titelverdediger Roemenië, dat echter met een compleet ander team zal aantreden als in 2010, de Duitse meisjes junioren en ook Hongarije worden kansen toegedicht. In het enkelspel verdedigt Eerland, dit jaar als achtste geplaatst, haar gouden medaille. Belangrijkste titelkandidaten zijn echter de Roemeense Bernadette Szocs (Europees jeugdkampioene -15 jaar), de Duitse Petrissa Solja en de Hongaarse Dora Madarasz die de plaatsingslijst aanvoert.

Eerland prepareerde zich gedeeltelijk in Hongarije voor de EJK en zal ook met Madarasz uitkomen in het meisjes junioren dubbelspel. Deze combinatie stond vorig jaar tegenover elkaar in de enkelspelfinale (Eerland won toen nipt met 4-3 en werd Europees jeugdkampioene) en behaalde gezamenlijk bij het cadetten dubbelspel al eens EJK-brons in 2008. In het gemengd dubbelspel komt Eerland uit met de ijzersterke Zweed Hampus Söderlund.

De andere meisjes dubbels zijn: Rianne van Duin/Dianne Overbeeke en Alice Barendregt met de Hongaarse Szilvia Fülöp. In het gemengd dubbelspel komen uit naast Eerland/Söderlund: Van Duin/Oostwouder, Overbeeke/Gommers, Barendregt/Hageraats en de Zweedse Michaela Karlsson met Pepijn Leppers. Ook Laurens Tromer zal nog met een buitenlandse partner mixed dubbel spelen.

Het tweede duel van de meisjes junioren is zaterdagochtend (9 uur Nederlandse tijd) onder voorbehoud live te zien via internet-tv van de Europese Tafeltennisunie (ETTU).

Tweet

Programma landenwedstrijd meisjes junioren

Groep A
vrij 15 jul (11:00 uur): Nederland - Duitsland
zat 16 jul (09:00 uur): Nederland - Slowakije (TV) zat 16 jul (15:00 uur): Nederland - Portugal

*Nederlandse tijden

NTTB/HH