LEI


12 jul 2011
Onderdeel: LEI

Het LEI stelt in het vandaag verschenen rapport Landbouw in de Randstad in 2040 dat het ministerie van EL&I bij het ontwikkelen van zijn visie op de toekomst van de landbouw in deze regio, rekening moet houden met het voortgaande proces van vernatting, verzilting en verstedelijking in dit gebied. Ondanks deze ontwikkelingen zal de grondgebonden landbouw in de Randstad drager kunnen blijven van de economie en de leefbaarheid van het landelijk gebied. Verschillende maatregelen kunnen daar aan bijdragen.

Inkomenstoeslagen
Het ministerie kan er mede voor zorgen dat agrarische ondernemers in de Randstad in de toekomst aanspraak kunnen blijven maken op inkomenstoeslagen uit het Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid. Daarnaast zou samen met de betrokken provincies gestreefd kunnen worden naar een specifieke en gebiedsgerichte invulling van het volgende Plattelandsontwikkelingsprogramma (dat zijn deels Europese gelden), vooral voor de grondgebonden landbouw in de Randstad.

Groenblauwe diensten
Ook zou het ministerie de multifunctionele landbouw in het gebied kunnen versterken door groenblauwe diensten, ten behoeve van water of natuur, te cofinancieren. Een andere bijdrage aan multifunctionele landbouw is het stimuleren van de verkoop van streekproducten. Tot slot adviseert het LEI om in de gebiedsgerichte Nota Ruimte-projecten in de Randstad meer aandacht te besteden aan agrarische structuurversterking en daar ook gericht gelden op in te zetten.

Het ministerie van EL&I heeft het LEI om advies gevraagd omdat het dit jaar zijn visie op de grondgebonden landbouw in de Randstad verder wil concretiseren.