Bond van Nederlandse Architecten

vrijdag, 8 juli 2011

Architectenbranche kijkt met nieuwe cao naar de toekomst

De architectenbranche heeft vanaf vandaag een nieuwe cao. Dat zijn werkgevers (vertegenwoordigd door de BNA) en werknemers (vertegenwoordigd door vakbonden FNV, CNV en De Unie) overeengekomen. De belangrijkste vernieuwing in de cao is de mogelijkheid om op het bureau zelf flexibele afspraken te maken over een aantal arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele beloning, arbeidsduur, werktijden en vakanties. Delegatieleider Leo Zuidweg van de BNA: "De vakbonden hebben het aangedurfd een aantal bestaande verworvenheden los te laten in ruil voor meer flexibiliteit op ondernemingsniveau. Dat is de grote winst van deze cao." Daarmee wil deze cao de branche te ondersteunen bij de gewenste professionaliseringsslag, die nodig is om de toekomstbestendigheid van architectenbureaus te vergroten.

Werkgevers en werknemers zien het als gezamenlijke verantwoordelijkheid het kennisniveau in de branche hoog te houden. Naast een loonsverhoging van twee keer twee procent zijn er afspraken gemaakt over de bevordering van duurzame inzetbaarheid van werknemers en over scholingsmogelijkheden. Willem Jan Boot, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het is goed dat de BNA, ondanks de tegenvallende resultaten in de sector, toch heeft geïnvesteerd in een moderne, toekomstgerichte cao."

Naast de structurele loonsverhoging wordt zowel in 2011 als in 2012 één vakantiedag aan het vakantietegoed toegevoegd. De regeling voor bijzonder verlof wordt minder uitgebreid en opbouw van seniorendagen kan voortaan vanaf 50 jaar. Hiervoor in de plaats krijgt iedere werknemer vanaf 1 januari 2012 een persoonlijk budget van 20 uur per jaar op basis van een 40-urige werkweek. Dit budget kan besteed worden aan doelen voor duurzame inzetbaarheid, zoals opleidingen, loopbaanscan, extra verlof bij geboorte, mantelzorg of sportfaciliteiten. De cao loopt van 1 april 2011 tot 1 maart 2013 en geldt voor circa 10.000 werknemers.

Tegelijk met de inhoud is ook de gebruiksvriendelijkheid van de cao ingrijpend verbeterd. De cao is in zijn geheel herschreven en is korter, leesbaarder en overzichtelijker geworden, en er is een online introductie-tool die gebruikers eenvoudig kennis laat maken met die nieuwe cao.