NLingenieurs: Schultz gooit verantwoordelijkheid over de schutting

Persbericht van NLingenieurs

Onlangs heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) haar beleidsbrief 'Eenvoudig beter' aan de Tweede Kamer gestuurd, met daarin haar beleidsvoornemens voor een fundamentele herziening van het omgevingsrecht.

Dat het huidige omgevingsrecht aanpassing behoeft, is een conclusie die de Nederlandse advies- en ingenieursbranche onderschrijft. NLingenieurs, de vertegenwoordiger van deze branche, heeft reeds eerder gepleit voor een andere aanpak van gebiedsontwikkeling. Nu zijn er teveel ambities, wordt innovatie belemmerd en is de tijdspanne lang. Dat kan beter.

In de beleidsbrief van de minister is te zien dat zij een gedeelte van het eerdere pleidooi van NLingenieurs heeft overgenomen. Zo wil Schultz van Haegen het aantal regels en de onderzoekslast verminderen. Ook het idee om vooraf betrokkenen intensief bij elkaar te brengen en niet meer ieder risico van te voren te onderzoeken, komt overeen met onze voorstellen.

Maar dan komen de zorgen. De minister laat na om één ambitie centraal te stellen. Daarnaast zet de minister in op zoveel mogelijk tijdwinst in de voorfase. Dat is een volledig verkeerde benadering. Iedereen weet dat tijdwinst aan het begin vaak tot een slechter eindresultaat leidt. Juist in de besluitvormingsfase is extra tijd (en geld) nodig. Op een sterke basis kun je vervolgens versneld bouwen (tegen lagere kosten).

Decentralisatie klinkt prachtig, maar is nooit een doel op zich. Dat lijkt het in de voorstellen van Schultz van Haegen wel te zijn. Gooi de moeilijke zaken over de schutting en je eigen straatje is schoon. Juist het simpelweg inzetten op decentralisatie en bestuurlijke afwegingsruimte, zoals nu wordt voorgesteld, zal ervoor zorgen dat de regels en de onderzoekslast weer toenemen. Lagere overheden kunnen en zullen weer eigen regels en plannen opstellen. Hierdoor worden de kosten verhoogd en zal de uiteindelijke uitvoeringstijd veel langer worden. De 'winst' in het voortraject zal volledig worden tenietgedaan in de uitvoeringsfase.

Gebiedsontwikkeling is wezenlijk anders dan het bouwen van een kantoor. Daarom roept NLingenieurs de minister op om echt lef te tonen en nu door te pakken. Zorg dat er eenduidige regels zijn en dat er één ambitie centraal staat. Zorg dat er juist in de voorfase door alle partijen wordt geïnvesteerd om de doelstellingen van de leidende ambitie helder en duidelijk te krijgen en toets achteraf of de doelstellingen zijn gehaald. De ingenieursbranche is er van overtuigd dat het resultaat dan sneller en beter is, tegen lagere kosten. De keuze lijkt ons eenvoudig.

*

Links:
http://www.nlingenieurs.nl/website/opinie/columns/advies-aan-schultz


Razende Robot Reporter