CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Israel neemt omstreden anti-boycot wet aan

di 12-07-2011

De Knesset heeft met een kleine meerderheid een wet aangenomen die sancties mogelijk maakt tegen Israelboycotters. Burgers kunnen hen voor het gerecht dagen en schadevergoeding eisen. Tegenstanders zeggen dat dit het democratisch recht om te protesteren aantast, vooral omdat ook een boycot van nederzettingen hieronder valt. De wet, die maandag 11 juli werd aangenomen, bepaalt ook dat de regering geen zaken hoeft te doen met organisaties en bedrijven die oproepen tot een boycot.

De officiële naam van de wet is de `Wet om Schade aan de Staat Israel door middel van Boycots te Voorkomen' en voorstanders zeggen dan ook dat hij bedoeld is om het land te beschermen. Tegenstanders vinden dat de bewoording van de wet expres vaag is gehouden, zodat deze ook boycotacties tegen de nederzettingen omvat. Volgens hen betekent dit dat mensen die tegen de nederzettingen zijn, hun meest effectieve vorm van protest ontnomen wordt. Ook vrezen zij dat Israel op deze manier verder in een internationaal isolement raakt en dat dit koren op de molen is voor hen die de staat willen delegitimiseren.

Knesset lid Yohanan Plesner van de Kadima partij vindt dat de wet tegen de Basiswetten ingaat. Eyal Yinon, juridisch adviseur van de Knesset, zei desgevraagd dat de wet op het randje balanceert van het illegale, maar dat hij de wet wel zal verdedigen in het Hooggerechtshof, mocht het zover komen. Plesner zei overigens wel dat hij tegen boycots is, omdat hij niet denkt dat zij het juiste politieke middel zijn, maar dat hij het recht van anderen verdedigde om een boycot uit te willen vaardigen. De verwachting is dat de wet zeer binnenkort bij het Hooggerechtshof zal belanden voor toetsing aan de Basiswetten.

Het debat over de wet duurde ruim zes uur, werd de wet uiteindelijk aangenomen met 47 stemmen voor en 38 tegen. Dit ondanks het feit dat de meeste leden van een van de regeringspartijen (Shas) op de bruiloft waren van de dochter van hun partijgenoot Nissim Ze'ev en dat het grootste deel van de ministers niet aanwezig was.