Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Integraal Waterplan Drechterland

Publicatiedatum : 12 juli 2011

Schellinkhout gezien vanaf de dijk

We werken samen met de gemeente Drechterland aan een integraal Waterplan. Doel van het waterplan is de verschillende ambities, doelstellingen en taken op het gebied van water op elkaar af te stemmen en te gaan samenwerken bij de realisatie van het plan. Samenwerking tussen de verschillende verantwoordelijke organisaties, en afstemming tussen de verschillende taken, is van groot belang.

Water

Water, waterbeheer en waterbeheersing zijn belangrijke thema's binnen de regio West-Friesland. De taken zijn heel divers, denk aan de zorg voor transport en zuivering van het afvalwater en een goede doorstroming en berging van het oppervlaktewater. Daarnaast levert de aanwezigheid van water kansen voor recreatie, natuur en ontspanning. De verantwoordelijkheid voor al deze taken ligt bij verschillende organisaties. Vanuit het besef dat samenwerking kansen biedt en afstemming belangrijk is voor een goed water-beheer hebben wethouder Luzette Wagenaar-Kroon van de gemeente Drechterland en hoogheemraad Rob Veenman besloten gezamenlijk een waterplan op te stellen.

Klankbordgroep

Bij het opstellen van het waterplan worden vertegenwoordigers vanuit verschillende belangenverenigingen en organisaties betrokken. Eind april heeft een eerste bijeenkomst plaatsgevonden met vertegenwoordigers vanuit de sectoren landbouw, natuur, recreatie en cultuurhistorie, en van de naastgelegen gemeenten. Tijdens deze bijeenkomst is besproken wat het doel is van het opstellen van een waterplan. Daarnaast is met elkaar van gedachten gewisseld over welke ambities en doelstellingen een plaats horen te krijgen in het plan. Uit de reacties is duidelijk geworden dat water een belangrijk thema is voor nu en in de toekomst. De ideeën en suggesties van de verschillende belangen-organisaties worden meegenomen in het vervolgtraject van het plan.

Planning

Volgens de planning is het eerste concept-waterplan in september gereed. Dit plan wordt dan gepresenteerd aan de bestuurders van de gemeente Drechterland, het HHNK en aan de leden van de klankbordgroep.

Bron: Gemeente Drechterland