Waterschap Peel en Maasvallei


Actuele droogtesituatie

De afgelopen dagen is er weinig neerslag van betekenis gevallen en was het behoorlijk warm. De afvoeren in de beken zijn dan ook verder teruggelopen waardoor nu meer dan de helft van de beken een afvoer heeft die lager is dan de basisafvoer. Ook is te zien dat het neerslagtekort na een korte opleving de afgelopen weken weer aan het oplopen is. In ons gebied blijft het neerslagtekort tussen de 160 en 200 mm liggen. De afvoeren en het neerslagtekort schommelen nogal, maar in het algemeen geldt nog steeds dat de situatie behoorlijk droog is en dat bij weinig of geen neerslag de droogte vrij snel verslechtert.

De komende dagen wordt behoorlijk veel neerslag verwacht. De komende 3 dagen kan er in totaal ca. 30 tot 50 mm vallen met het hoogtepunt vanavond en vannacht. De komende 2 weken blijft het verder wisselvallig weer met af en toe een bui en de temperaturen zullen gemiddeld zijn. De afvoersituatie in de beken zal nu een opleving krijgen door de neerslag van de komende dagen, maar zal daarna weer terugzakken. Gezien de situatie en de vooruitzichten, voorzien wij dat het onttrekkingsverbod voorlopig nog van kracht blijft.

Actuele beekafvoeren 12 juli 2011

Gezien de huidige stabiele situatie en het uitblijven van grote problemen, wordt dit overzicht slechts wekelijks ververst. Als de situatie verder verslechtert, gaan we over op een frequentere berichtgeving.