Syntens

Fonduen oubollig? Niet als je het met vloeibare stikstof van -196° doet! Dan wordt het ice fondue, een nieuw en spectaculair tafelritueel dat in de betere restaurants in opkomst is. Gasten kunnen van fruit zelf ijs-tapas maken door het eten vijf tellen in de rokende stikstof te dopen, al of niet gecombineerd met warme chocolade en slagroom. Het idee is afkomstig van Koen Gillis. Hij heeft de ice fondue ontwikkeld, ondersteund door het Zuid-Hollandse project KennisNetwerken van Syntens en de Kennisalliantie.

Als eigenaar van het Leidse éénmansbedrijf Business Edge bedenkt Koen Gillis innovatieve marketingconcepten. Onder de naam Icewizard maakte hij voor bedrijven op beurzen en evenementen met vloeibare stikstof ter plekke ijs-tapas om publiek te trekken. De enthousiaste reacties leidden tot de volgende stap: het ontwikkelen en aanbieden van ice fondue als totaalconcept voor de horeca.

Ontwikkelen
Voor de stappen die genomen moesten worden kreeg hij ondersteuning van Syntens, Innovatiecentrum. Eerst voor een onderzoek door IPO-studenten (Industrieel Product Ontwerpen) van de Haagse Hogeschool naar het ideale uiterlijk en materiaal voor de fonduepot. Gillis: âDaarna zijn we echt aan de slag gegaan om de pot daadwerkelijk te ontwikkelen en te laten produceren. Syntens zorgde voor structuur: welke stappen nodig waren. Ook hielpen ze me subsidie te krijgen en contacten te leggen.â

âWe hebben geholpen bij het ondernemersplanâ, zegt Syntensâ innovatieadviseur Bob Weehuizen. âAl snel werd duidelijk dat het verstandig was andere bedrijven erbij te betrekken. Daarom hebben we er een cluster van gemaakt. Met daarin onder andere de leverancier van de stikstof.â

Sterrenrestaurants
Met subsidie uit het EFRO-programma KennisNetwerken kon een businesstraject worden opgezet. âOnder andere voor het opstarten van de productie van de potâ, zegt Gillis. âEen ceramist heeft onderzoek gedaan naar de beste samenstelling. Dankzij de subsidie heb ik nog meer kennis kunnen inkopen: een ontwerper die een receptenboekje en een handleiding maakte en een culinair specialist die recepten voor ice fondue bedacht die door koks goed te verwerken zijn.â

Icewizard richt zich op de betere restaurants, omdat ice fondue daar volgens Gillis het beste past. De praktijk bewijst zijn gelijk. Onder de restaurants die het concept al hebben aangeschaft zijn er zelfs met een Michelin-ster. Gillis: âDit kan weleens de nieuwste trend in de betere horeca worden.â Binnen het totaalconcept past dat Icewizard ook de stikstof levert aan restaurants, dat kan in de vorm van een abonnement Daarvoor werkt Gillis samen met Cryotrans, de producent van het gas.

Naast de begeleiding was Koen Gillis ook gelukkig met de financiële steun. Het ging alles bij elkaar om een bedrag van circa 10.000 euro, beschikbaar om relevante kennis in te kopen. âIk heb geen grote investeerders of financiers achter me staan. Voor een éénmansbedrijf is elke duizend euro een hoop geld.â
Voor informatie en filmpje over ice fondue zie: www.icefondue.com

KennisNetwerken is een gezamenlijk project van Syntens en de Kennisalliantie dat gesubsidieerd wordt door de Europese Commissie.

Kennisalliantie
Heb je een innovatief idee dat je in samenwerking met ondernemers en partners uit de onderzoeks- en onderwijswereld wilt realiseren? Of wil je meer weten over onze workshops en projectaanpak? Neem dan contact op met de Kennisalliantie 015 2840487. Wil je deelnemen aan een van onze innovatieprojecten of âprogrammaâs? Kijk dan direct voor meer informatie op: www.kennisalliantie.nl
Kennisalliantie, samen werken aan economische vernieuwing

Syntens, innovatiecentrum voor ondernemers
Syntens is er voor ondernemers. Ondernemers die ervan overtuigd zijn dat het altijd beter kan en geloven in de kracht van samenwerken. Het netwerk van Syntens kent zoân 240 innovatieadviseurs, 50.000 collega-ondernemers uit het midden -en kleinbedrijf en tientallen (regionale) partners die u met de juiste kennis en middelen helpen verbindingen te leggen en nieuwe business te creëren. Ons hoofddoel is ondernemend Nederland vooruit helpen. Onze activiteiten worden o.a. mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ga naar www.syntens.nl voor meer informatie of bel ons op 088-444 0 222. Syntens, nieuwe verbinding, nieuwe business