Fonduen oubollig? Niet als je het met vloeibare stikstof van -196°
doet! Dan wordt het ice fondue, een nieuw en spectaculair tafelritueel
dat in de betere restaurants in opkomst is. Gasten kunnen van fruit
zelf ijs-tapas maken door het eten vijf tellen in de rokende stikstof
te dopen, al of niet gecombineerd met warme chocolade en slagroom. Het
idee is afkomstig van Koen Gillis. Hij heeft de ice fondue ontwikkeld,
ondersteund door het Zuid-Hollandse project KennisNetwerken van Syntens
en de Kennisalliantie.
Als eigenaar van het Leidse éénmansbedrijf Business Edge bedenkt Koen
Gillis innovatieve marketingconcepten. Onder de naam Icewizard maakte
hij voor bedrijven op beurzen en evenementen met vloeibare stikstof ter
plekke ijs-tapas om publiek te trekken. De enthousiaste reacties
leidden tot de volgende stap: het ontwikkelen en aanbieden van ice
fondue als totaalconcept voor de horeca.
Ontwikkelen
Voor de stappen die genomen moesten worden kreeg hij ondersteuning van
Syntens, Innovatiecentrum. Eerst voor een onderzoek door IPO-studenten
(Industrieel Product Ontwerpen) van de Haagse Hogeschool naar het
ideale uiterlijk en materiaal voor de fonduepot. Gillis: âDaarna zijn
we echt aan de slag gegaan om de pot daadwerkelijk te ontwikkelen en te
laten produceren. Syntens zorgde voor structuur: welke stappen nodig
waren. Ook hielpen ze me subsidie te krijgen en contacten te leggen.â
âWe hebben geholpen bij het ondernemersplanâ, zegt Syntensâ
innovatieadviseur Bob Weehuizen. âAl snel werd duidelijk dat het
verstandig was andere bedrijven erbij te betrekken. Daarom hebben we er
een cluster van gemaakt. Met daarin onder andere de leverancier van de
stikstof.â
Sterrenrestaurants
Met subsidie uit het EFRO-programma KennisNetwerken kon een
businesstraject worden opgezet. âOnder andere voor het opstarten van de
productie van de potâ, zegt Gillis. âEen ceramist heeft onderzoek
gedaan naar de beste samenstelling. Dankzij de subsidie heb ik nog meer
kennis kunnen inkopen: een ontwerper die een receptenboekje en een
handleiding maakte en een culinair specialist die recepten voor ice
fondue bedacht die door koks goed te verwerken zijn.â
Icewizard richt zich op de betere restaurants, omdat ice fondue daar
volgens Gillis het beste past. De praktijk bewijst zijn gelijk. Onder
de restaurants die het concept al hebben aangeschaft zijn er zelfs met
een Michelin-ster. Gillis: âDit kan weleens de nieuwste trend in de
betere horeca worden.â Binnen het totaalconcept past dat Icewizard ook
de stikstof levert aan restaurants, dat kan in de vorm van een
abonnement Daarvoor werkt Gillis samen met Cryotrans, de producent van
het gas.
Naast de begeleiding was Koen Gillis ook gelukkig met de financiële
steun. Het ging alles bij elkaar om een bedrag van circa 10.000 euro,
beschikbaar om relevante kennis in te kopen. âIk heb geen grote
investeerders of financiers achter me staan. Voor een éénmansbedrijf
is elke duizend euro een hoop geld.â
Voor informatie en filmpje over ice fondue zie: www.icefondue.com
KennisNetwerken is een gezamenlijk project van Syntens en de
Kennisalliantie dat gesubsidieerd wordt door de Europese Commissie.
Kennisalliantie
Heb je een innovatief idee dat je in samenwerking met ondernemers en
partners uit de onderzoeks- en onderwijswereld wilt realiseren? Of wil
je meer weten over onze workshops en projectaanpak? Neem dan contact op
met de Kennisalliantie 015 2840487. Wil je deelnemen aan een van onze
innovatieprojecten of âprogrammaâs? Kijk dan direct voor meer
informatie op: www.kennisalliantie.nl
Kennisalliantie, samen werken aan economische vernieuwing
Syntens, innovatiecentrum voor ondernemers
Syntens is er voor ondernemers. Ondernemers die ervan overtuigd zijn
dat het altijd beter kan en geloven in de kracht van samenwerken. Het
netwerk van Syntens kent zoân 240 innovatieadviseurs, 50.000
collega-ondernemers uit het midden -en kleinbedrijf en tientallen
(regionale) partners die u met de juiste kennis en middelen helpen
verbindingen te leggen en nieuwe business te creëren. Ons hoofddoel is
ondernemend Nederland vooruit helpen. Onze activiteiten worden o.a.
mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en
Innovatie. Ga naar www.syntens.nl voor meer informatie of bel ons op
088-444 0 222. Syntens, nieuwe verbinding, nieuwe business
Syntens