Rijksoverheid


11 juli 2011

Antwoord op schriftelijke vragen met kenmerk 2011Z12966

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door lid Lucassen (PVV) over het bericht dat de minister van Financiën van Sint Maarten de controlerende bevoegdheden van het College Financieel Toezicht wil inperken. Deze vragen werden ingezonden op 16 juni 2011 met kenmerk 2011Z12966.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner

Vragen van het lid Lucassen (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat de minister van Financiën van Sint Maarten de controlerende bevoegdheden van het College Financieel Toezicht wil inperken (ingezonden 16 juni 2011)


1
Kent u het bericht: "Hiro: Amend Kingdom Law to remove second CFT approval"? 1) Antwoord vraag 1:
Ja

2
Hoe beoordeelt u de wens van de regering van Sint Maarten om de controlerende bevoegdheden van het CFT te beperken door de tweede goedkeuring door het CFT te schrappen?

3
Heeft de regering van Sint Maarten een dergelijk verzoek gedaan? Zo ja, wanneer? Hoe beoordeelt u het feit dat ondanks de begrotingsproblemen de regering van Sint Maarten de bedoeling heeft de afspraken over de begrotingscontrole eenzijdig te wijzigen?
Antwoord vraag 2 en 3:
In het artikel wordt gedoeld op de klacht van statenleden van Sint Maarten dat het College financieel toezicht (Cft) een door de Staten goedgekeurde begroting later afkeurde. Deze klacht werd ook geuit in de parlementaire bijeenkomst. Dit probleem hoeft niet te bestaan indien de Staten zich er van verzekeren dat de Raad van Ministers van Sint Maarten een begrotingsvoorstel slechts na goedkeuring door het Cft indient. Indien de Staten vervolgens zelf de criteria van de Rijkswet in acht nemen, bestaat het probleem niet.
Van de zijde van de regering van Sint Maarten is overigens geen verzoek ontvangen tot wijziging van de Rijkswet.


1) The Daily Herald, 7 juni 2011