Gemeente Almere

Meer vrijheid voor zelfbouwers

12-07-2011

Woning in aanbouw. Foto: Martijn Steiner Lovisa Almere geeft zelfbouwers meer vrijheid en verantwoordelijkheid om een veilige en deugdelijke woning te bouwen. Sommige technische wettelijke eisen worden voortaan niet meer of slechts globaal getoetst. Het college van B en W heeft dit vandaag besloten. Wordt bijvoorbeeld nu nog getoetst of er een toilet aanwezig is, of de vluchtroutes voldoende zijn ingericht en of vocht van buiten niet in de woning doordringt, in de toekomst blijft dit soort toetsing achterwege. De regelgeving waar het college wel op blijft toetsen concentreert zich op de veiligheid van de bouwconstructie, het veilig gebruik van de woning en de brandveiligheid.

Woonwensen

Door de nieuwe toetsing kunnen zelfbouwers nog dichter bij hun woonwensen aansluiten. De huidige wijze van toetsing maakt dat vaak moeilijk. Het besluit benadrukt ook de eigen verantwoordelijkheid van de zelfbouwer om ervoor te zorgen dat de nieuwe woning goed gebouwd wordt en veilig is. De gedachte daarachter is dat mensen die hun droomhuis bouwen zich buitengewoon verantwoordelijk voelen voor de deugdelijkheid en veiligheid van hun nieuwe woning. De nieuwe toetsing geldt nadrukkelijk alleen voor PO-kavels waar niet meer dan één woning gebouwd wordt.

De nieuwe aanpak betekent niet dat daarmee woningen gerealiseerd gaan worden die in strijd met het Bouwbesluit zijn. Van sommige voorschriften is de ervaring dat die in de praktijk altijd worden nageleefd zonder dat daar toezicht op nodig is. Zo zullen er bijvoorbeeld geen woningen worden gebouwd zonder toiletruimte.

Wethouder Adri Duivesteijn: " Burgers die hun eigen woning bouwen weten heel goed hoe ze hun droomhuis willen inrichten. Zo weten ze ook heel goed dat het verstandig is om lekkages te voorkomen en om lawaai van de straat buiten de woning te houden. Het toetsen van dit soort zaken is overbodig. De huidige regelgeving beperkt de burger te veel. Dat staat haaks op de zelfbouwgedachte. Eigenlijk creëren we een nieuwe vrijheid en geven we de burger veel meer verantwoordelijkheid om een veilige en deugdelijke woning te bouwen. We laten meer over aan de zelfbouwer om zijn of haar gewilde woning te bouwen. Het afschaffen van overbodige toetsen sluit ook aan bij de afspraken dat de gemeente zich niet overal mee moet bemoeien. Dit besluit zorgt ervoor dat de zelfbouwende burger minder last heeft van overheidsbemoeienis".

Huidige wijze van toetsen en toezicht

Bouwplannen moeten onder meer voldoen aan de technische eisen uit het Bouwbesluit. Het huidige systeem van toetsen aan die technische eisen gebeurt in Almere bij woningen van zelfbouwers volgens een landelijk toetsprotocol. Die toetsing varieert van een globale visuele controle tot een controle waarbij alle relevante aspecten worden nagerekend en nagemeten.

Nieuwe wijze van toetsen en toezicht

Aan de hand van een risico-inschatting is per categorie voorschriften uit het Bouwbesluit bepaald waarop wel en waarop niet wordt getoetst dan wel toezicht gehouden. Uitgangspunt daarbij is dat voorschriften die beogen letselschade of zaakschade te voorkomen en voorschriften die met de veiligheid te maken hebben in ieder geval getoetst blijven worden. Bescherming tegen geluid van buiten, bescherming tegen geluid van installaties, beperking van galm, geluidswering tussen ruimten, wering van vocht van buiten, afvoer van hemelwater bijvoorbeeld worden niet meer getoetst.
ov-kaart actie