FloraHolland


FloraHolland Maandbericht juni 2011

Minder aanvoer in juni leidt tot iets betere prijzen

FLORAHOLLAND (12 juli 2011) - In juni kenterde de aanvoer bij de veilingen. In mei werden nog ruim 9% meer producten aangevoerd maar in juni liep de aanvoer met ruim 5% terug. Dat had een licht positief effect op de prijsvorming. De gemiddelde prijs steeg met 1%. De veilingomzet kwam daarmee uit op -4% in vergelijking met juni 2010. Door het warme weer in het voorjaar kwamen veel gewassen eerder in productie waardoor de aanvoer in de voorjaarmaanden op een hoger niveau lag. In juni zien we de omgekeerde beweging. De producten zijn geoogst en de aanvoer ligt op een lager niveau. Verder zijn de belangrijke feestdagen achter de rug en kan de balans worden opgemaakt over het voorjaar voordat de vakanties aanbrengen. En tot nu toe was het erg wisselvallig.

Grote verschillen bij snijbloemen
De producten die wat meer weersafhankelijk zijn, zoals de zomerbloemen en de bolbloemen, werden fors minder aangevoerd. Pioen is hiervan wel het beste voorbeeld met een aanvoerdaling van 48%. Dit was positief voor de gemiddelde prijs want die steeg met bijna de helft tot ruim 41 cent. Daarmee was de gemiddelde prijs van Pioen in juni beter dan in mei. Andere producten die behoorlijk minder werden aangevoerd (-25%) waren Freesia en Zantedeschia. Ook bij deze producten was de gemiddelde prijs mede hierdoor aanzienlijk beter dan vorig jaar. Roos en Chrysant waren stabiel in de aanvoer. Dit had verder weinig gevolgen voor de prijsvorming van de Roos. Bij de Chrysant kwam de prijsvorming onder druk te staan. Er was duidelijk minder vraag naar Chrysanten en de gemiddelde prijs daalde met 20%.

Aanvoer kamerplanten neemt af
Bij de kamerplanten zien we bij de meeste producten een afname van de aanvoer. In totaal worden er 7% minder planten aangevoerd. Daardoor is bij de meeste producten de gemiddelde prijs iets beter dan een jaar geleden. Opvallend hierbij is dat de Phalaenopsis niet terugloopt in aanvoer, maar een lichte stuksgroei van 3,3% realiseert. De gemiddelde prijs leidt er echter niet onder en maakt zelfs een lichte verbetering door. De groene planten zakken steeds verder weg. In de top 10 komen alleen nog maar Ficus en Dracaena voor. Beide producten leverden weer 10 tot 17% in op het aantal stuks. Hierdoor kon de gemiddelde prijs zich nog enigszins handhaven.

Tuinplanten steeds groter van volume
Bij de tuinplanten zien we de trend van enkele jaren geleden zich nog steeds voortzet. De gemiddelde tuinplant wordt namelijk steeds groter van volume in steeds grotere potmaten. En de aanvoer van het assortiment kleinere perkplanten wordt eerder afgebouwd. Daarnaast neemt de vraag naar grote bloeiende tuinplanten steeds meer toe. Producten als Hydrangea of bloeiende vaste planten doen het steeds beter in de afzetmarkten. Al blijven het wel de Nederlandse markt en de dichtbijmarkten waar deze producten worden afgezet.