Kamer van Koophandel

Bedrijfsleven De Bilt oneens met invoering toeristenbelasting

dinsdag 12 juli 2011

Gemeente is niet ingegaan op herhaaldelijk verzoek tot overleg

Het besluit van de gemeente De Bilt om in 2012 toeristenbelasting te heffen valt slecht bij de toeristische ondernemers in deze gemeente. De belasting moet De Bilt 300.000 euro opleveren. Het toeristisch bedrijfsleven, Recron, Koninklijke Horeca Nederland en de KvK Midden-Nederland hebben schriftelijk hun ongenoegen geuit. Tot hun grote teleurstelling is het gemeentebestuur nooit ingegaan op hun herhaaldelijk verzoek tot overleg. Uiteindelijk heeft er een gesprek plaatsgevonden nadat de gemeenteraad het besluit had genomen.

Het bedrijfsleven heeft in een brief aan de gemeenteraad van De Bilt argumenten gegeven tegen de invoering van de toeristenbelasting. Tijdens de bespreking in de raad zijn de brief en de argumenten niet aan de orde gekomen. "Erg teleurstellend", vindt Evert van Voorst, directeur van Hotel 't Koningsbed. "We begrijpen dat de gemeente in deze economisch zware tijden moet bezuinigen. Maar om een deel van de rekening bij onze bedrijven neer te leggen, vinden wij niet rechtvaardig. Volgens de gemeente kunnen we de belasting doorberekenen aan de toerist. Prijsverhoging leidt in een markt, die momenteel zwaar onder druk staat, tot een verslechtering van de concurrentiepositie en tot minder overnachtingen. Daar merkt de gemeente niets van, maar wij des te meer."

Jeroen de Kruyf, directeur van bungalowpark De Spar: "Voor ons als bedrijven is het onduidelijk waar het bedrag van drie ton vandaan komt. Uit het gesprek dat we uiteindelijk met de gemeente hebben gehad, bleek dat een ruwe schatting is gemaakt van het aantal overnachtingen. De gemeente heeft geen inventarisatie gedaan. Ook kan de gemeente niet vertellen op basis van welke tarieven zij tot drie ton komt. Wij denken dat dit bedrag veel te hoog gegrepen is. Dat leidt tot hoge tarieven en zal onze concurrentiepositie aantasten."

Klaas van der Valk, directeur van het Van der Valk hotel Biltsche Hoek: "De gemeente houdt er geen rekening mee dat bedrijven al contracten hebben voor overnachtingen in 2012 en dat er de komende maanden nog contracten gesloten worden. Die contracten zijn niet meer open te breken; de toeristenbelasting kan niet meer worden doorberekend aan de klant. Doordat de tarieven nog niet bekend zijn, kunnen de bedrijven de toeristenbelasting niet meenemen in hun offertes. Dat betekent voor de bedrijven een verliespost, die we zeer onredelijk vinden."

De gemeente heeft inmiddels laten weten op 31 augustus om 14.00 uur een bijeenkomst te organiseren met de ondernemers over de toeristenbelasting. "Het bedrijfsleven vindt dat de belasting op z'n vroegst pas per 1 januari 2013 ingevoerd kan worden", aldus Peter Booijen van de KvK Midden-Nederland.

Bron: KvK Midden-Nederland